‘Google schikt wifi-spionage Streetview-auto’s'

Internetreus wil voor dertien miljoen dollar dataschandaal schikken

Dit artikel delen:
rechter rechtszaak rechtbank

Internetgigant Google wil voor dertien miljoen dollar een rechtszaak over wifi-spionage via Streetview-auto’s schikken. Het gaat om een zaak uit 2010 waarbij de Streetview-auto’s naast 360 gradenbeelden van de omgeving ook allerlei data van wifi-gebruikers verzamelden.

Die zogenoemde Wi-Spy-zaak leidde bijna tien jaar geleden tot flinke ophef over privacy. Google zou nu van plan zijn een schikking van dertien miljoen dollar (bijna 11,6 miljoen euro) te treffen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Bij het schandaal, dat in 2010 werd ontdekt, verzamelde Google voor 600 GB aan data van openbaar toegankelijke wifi-netwerken. Het ging onder meer om surfgedrag en het delen van e-mailverkeer.

In 2010 kwam aan het licht dat de Streetview-auto’s van de internetdienst naast 360 gradenfoto's van openbare wegen via een antenne ook informatie van wifi-netwerken verzamelden. Dat zou gebeurd zijn in ruim dertig landen waaronder Nederland. Google paste de Streetview-auto’s aan na klachten over schendingen van privacy.

De schikking moet nog officieel worden goedgekeurd. Volgens het voorstel krijgen alleen twintig aanklagers een schadevergoeding. Andere gedupeerden krijgen geen compensatie. Daarnaast stelt Google dat alle verzamelde data verwijderd zijn.

145.000 euro boete

Het schikkingsvoorstel van dertien miljoen dollar komt voor Google neer op een relatief laag bedrag. In het eerste kwartaal van 2019 behaalde moederbedrijf Alphabet al een omzet van ruim 36,3 miljard dollar.

Eerder werd in Duitsland ook een schikking getroffen rond het illegaal verzamelen van wifi-data door de Streetview-auto’s. Daar betaalde Google ‘slechts’ 145.000 euro. De rechter was er niet van overtuigd dat het verzamelen van de data in strijd is met de wet. Bovendien zou het niet opzettelijk zijn gebeurd, oordeelde die rechter destijds.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-22T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.