Vijftigplusser maakt zich zorgen over online-privacy

Dit artikel delen:

Vier op vijf van de vijftigplussers wil nieuwe technologieën leren kennen. Echter is 40 procent bang dat het online plaatsen van persoonlijke informatie tegen hen kan worden gebruikt en maakt ruim 60 procent zich zorgen over zijn/haar veiligheid en online-privacy.

Dat blijkt uit onderzoek van startup Beego en Seniorennet. Zij ondervroegen 580 vijftigplussers via een online-enquête. Hieruit blijkt dat de meerderheid (60 procent) zich zorgen maakt over online-privacy. En dat terwijl slechts 28 procent weet hoe ze hun privacy-instellingen kunnen aanpassen.

80 procent van de ouderen voelt zich niet te oud om te leren omgaan met nieuwe technologie. Zij willen voornamelijk bijblijven met nieuwe online-communicatiemogelijkheden (88 procent), zoals e-mail of een chat-app, om makkelijker met familie en vrienden in contact blijven. Zo voelt 70 procent van de vijftigplussers zich met deze online-communicatiemiddelen meer verbonden met de kleinkinderen.

Toch vindt 86 procent van de bevraagden dat de apparaten die ze gebruiken om te surfen (desktops, tablets, laptops, smartphones) gebruiksvriendelijker moeten worden gemaakt. 61 procent heeft hulp nodig wanneer het apparaat waarmee ze op internet gaan, vastloopt door bijvoorbeeld een veiligheidsinbreuk.

Startup Beego wapent internetgebruikers tegen cybercriminaliteit. Daarvoor schakelen ze it-studenten in, die geïnteresseerden uitleg geven over hoe je veilig op het net kunt surfen. Daarnaast checken de studenten of de toestellen veilig worden gebruikt om online te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De auteur van dit artikel heeft duidelijk heel veel contact met 50 plussers.... NOT!

U dient zich te realiseren, beste mevrouw Martens, dat het merendeel van de 50 plussers vandaag nog professioneel actief zijn en dat de meerderheid van deze actieve groep al met informatica in contact was toen u misschien nog met pampers rond liep...

Het afschilderen van 50 plussers als een bevolkingsgroep die nog loopgraven met blote handen hebben gegraven, gaat a. niet op en b. is niet erg respectvol.

En dan zwijg ik nog van de grote groep van dezelfde leeftijdscategorie die specifiek in de IT-sector aan de slag is en die deze sector gedurende meer dan 30 jaar mee helpen doen groeien.

Stellen dat "De 50-plusser" hulp nodig heeft als een apparaat vastloopt, is niet enkel stigmatiserend maar gaat op voor de meeste leeftijdsgroepen...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-19T09:46:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.