EU-hof tegen schending open internet

Dit artikel delen:
Rechtspraak

Het is Europese telecomproviders verboden om het gebruik van bepaalde (muziek)diensten niet te laten meetellen voor de databundel. Doen ze dat toch dan wordt daarmee het beginsel van het open internet geschonden, ook wel netneutraliteit genaamd.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een kwestie over telefoonabonnementen van het in Hongarije gevestigde Telenor. Deze grote, van oorsprong Noorse telecomoperator mag sommige diensten voor haar klanten niet beter toegankelijk maken dan andere. 

Het Hof legt hiermee voor het eerst de EU-verordening uit waarin de neutraliteit van het internet is verankerd. Internetaanbieders mogen voor bepaalde toepassingen en diensten geen ‘nultarief’ aanbieden, terwijl het gebruik van alternatieven wordt geblokkeerd of vertraagd als een bundel op is. Gedoeld wordt op onder meer chat- en muziekdiensten. Telenor brengt dat datagebruik niet in mindering op de databundel. En als het datavolume is opgebruikt, worden deze diensten niet, zoals al het andere internetgebruik, vertraagd of zelfs geblokkeerd.

Het Europees Hof van Justitie heeft zich uitgesproken over abonnementen op pakketten die internettoegang combineren met bijvoorbeeld een muziekdienst die onbeperkt kan worden beluisterd zonder dat de bundel wordt aangesproken. Zulke abonnementen brengen het recht van gebruikers op een vrij en open internet in gevaar, vindt het hof. Concurrerende muziekapps komen daardoor in de knel. 

De uitspraak heeft een fundamenteel karakter. Wat precies de gevolgen zijn voor ook Nederlandse internetabonnementen, moet blijken als nationale rechters zich erover buigen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bestudeert de uitspraak maar kan nog niet zeggen of er gevolgen voor Nederlandse providers zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-15T11:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.