Whatsapp-gebruikers wijken uit naar concurrentie

Dit artikel delen:
Whatsapp

Gebruikers stappen massaal over van Whatsapp naar alternatieven als Telegram of Signal. Dit als gevolg van het nieuwe privacybeleid van de chatdienst waarbij gebruikers akkoord moeten gaan met datadeling tussen Whatsapp en moederbedrijf Facebook. Overigens geldt dit niet binnen Europa. Desondanks is het beleid van Whatsapp ook hier aanleiding voor mensen om de berichtendienst vaarwel te zeggen.

De veranderingen in de voorwaarden en diensten van WhatsApp worden op 8 februari van kracht. Gebruikers moeten akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden anders verliezen ze de toegang tot hun accounts bij de chatdienst.

Dit geldt niet voor Europese gebruikers. Die vallen onder privacyvoorwaarden van dochterbedrijf WhatsApp Ierland, legt techsite Tweakers uit. Volgens die voorwaarden deelt WhatsApp wel accountsgegevens met Facebook, maar mogen andere Facebook-bedrijfsonderdelen die data niet gebruiken voor hun eigen diensten. Zij moeten daarvoor toestemming hebben van de Ierse privacy-autoriteit (Facebook is in Europa officieel gevestigd in Ierland). En dat verandert niet in de nieuwe voorwaarden.

De aankondiging van Whatsapp heeft bij veel gebruikers wereldwijd kwaad bloed gezet en geleid tot een exodus. Topman Pavel Durov van concurrent Telegram liet daarop deze week op zijn blog triomfantelijk weten dat zijn chatapp inmiddels vijfhonderd miljoen actieve gebruikers telt. De dienst meldde dinsdagavond dat 'in de afgelopen 72 uur meer dan vijfentwintig miljoen gebruikers van over de hele wereld lid zijn geworden van Telegram', aldus een bericht op Nu.nl.

Volgens Durov gaat het om de grootste digitale migratie tot nu toe. Hij schermt er mee dat ook allerlei presidenten inmiddels hun toevlucht hebben genomen tot Telegram, waaronder Emmanuel Macron van Frankrijk, Jair Bolsonaro van Brazilië, Recep Tayyip Erdoğan van Turkije en Benjamin Netanyahu van Israël.

Naast Telegram ziet ook WhatsApp-alternatief Signal het aantal gebruikers flink stijgen, zeker nadat Tesla-topman Elon Musk daartoe een oproep deed. De BBC haalt een onderzoek van Sensor Tower aan waaruit zou blijken dat Signal in de week nadat WhatsApp zijn nieuwe beleid aankondigde wereldwijd 8,8 miljoen keer is gedownload, schrijft de BBC. Het aantal downloads lag in de week daarvoor nog op 246.000.

Ook in Nederland blijken de apps aan populariteit te winnen, aldus Nu.nl. Signal staat momenteel op de eerste plek in de App Store. Telegram staat op drie en WhatsApp op zes. In de Google Play Store staan Signal en Telegram eveneens bovenaan in de lijst van populairste apps.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-14T17:29:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.