Google verliest antitrustzaak Europese Hof Justitie

Dit artikel delen:
Rechtspraak

De Europese Commissie heeft Google in 2017 terecht een boete van 2,8 miljard dollar opgelegd wegens overtreding van de antitrustwetgeving. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg handhaaft grotendeels het eerder genomen antitrustbesluit.

De Commissie oordeelde terecht dat Google de wetten overtrad door gebruikers naar zijn eigen prijsvergelijkers te leiden. Concurrerende prijsvergelijkers hadden daarbij het nakijken. Door de eigen diensten te bevoordelen maakte Google misbruik van zijn machtspositie bij de algemene zoekmachines. De vrije mededinging werd hierdoor verstoord.

De uitspraak van het Hof betekent een gevoelige nederlaag voor Google en zijn leger van juristen. Op vrijwel alle fronten werden Google en moederbedrijf Alphabet in het ongelijk gesteld. Bovendien is het een behoorlijke opsteker voor de Europese Commissie. Haar juristen blijken goed opgewassen tegen Big Tech.


Prijsvergelijker

De Luxemburgse rechter stelt dat Google zijn eigen prijsvergelijker op zijn pagina’s met zoekresultaten steevast hoger plaatste. Algoritmen zorgden ervoor dat concurrerende diensten werden gedegradeerd. Voor betrokken prijsvergelijkers was dat erg nadelig gelet op de dominantie van de algemene zoekmachine. Deze laatste genereert bijna al het verkeer. Bovendien concentreren de gebruikers zich doorgaans op de eerste paar zoekresultaten.

Het Hof stelt dat de pagina met algemene resultaten veel weg heeft van een essentiële voorziening. Bovendien blijkt Google in dit geval niet de beste resultaten bovenaan te zetten maar de eigen prijsvergelijker. Volgens het Hof heeft de Commissie terecht schadelijke gevolgen voor de concurrentie vastgesteld. Vrijwel alle tegenargumenten van Google zijn van tafel geveegd. Wel vindt het Hof dat de Commissie niet heeft aangetoond dat het gedrag van Google de concurrentie op de markt voor algemene zoekdiensten heeft verstoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-10T15:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.