'Geen knip in Russisch internet'

Dit artikel delen:

Invloedrijke internetorganisaties, wetenschappers en politici zijn tegen het voorstel om Rusland af te snijden van internet, waartoe de Oekraïense minister van Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov opriep. Onder meer de in Nederland gevestigde organisaties RIPE en SIDN zijn van mening dat de door hem voorgestelde digitale sancties niet effectief zijn en de netneutraliteit in de weg zitten.

Minister Fedorov riep internetorganisaties wereldwijd op tot digitale sancties tegen Rusland, die het land effectief zou afsluiten van internet. Het betreft de herroeping van Russische topdomeinnamen (.ru, “.рф” and “.su”) en de bijbehorende ssl-certificaten, uitschakeling van de Russische dns-servers en ontzegging van het gebruiksrecht voor ipv4- en ipv6-adressen.

Niet effectief

Deze maatregelen zijn echter niet effectief, schrijven 35 organisaties in een gezamenlijke verklaring (pdf). De sancties hebben bovendien te veel negatieve effecten. Zo zou de Russische bevolking erdoor nog meer verstoken blijven van onafhankelijk nieuws en hun internetverkeer zou minder goed zijn beveiligd tegen cybercriminelen.

Onder de 35 organisaties en individuen die gezamenlijk reageren op Fedorovs verzoek, bevinden zich Icann, RIPE NCC, SIDN, enkele Europarlementariërs, wetenschappers en ceo's van internetbedrijven. In hun verklaring spreken ze hun medeleven uit voor de Oekraïense situatie en vragen de minister begrip te hebben voor hun weigering. Ze roepen de internetgemeenschap op tot volwassen sturing van internet en tot een passende reactie op humanitaire crises.

Blocklisting

Volgens de organisaties zijn er wel degelijk maatregelen die Rusland effectief, niet-onherroepelijk en zonder te veel negatieve gevolgen digitaal kunnen treffen. Het gaat om blocklisting van ip-adressen en domeinnamen, waarbij specifieke adressen tijdelijk worden geblokkeerd. Dit gebeurt normaal gesproken om spammers en kapers van webadressen wereldwijd af te sluiten van internet. Ook uitsluiting van Russische deelname in initiatieven van internet governance, -beleid en -standaardisatie is volgens de 35 ondertekenaars een effectief middel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-11T17:23:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.