Internetverkeer daalde in 2022 voor het eerst

Knooppunt BNIX merkt einde van corona

Dit artikel delen:

Na een jarenlange stijging is het internetverkeer op BNIX in 2022 voor het eerst gedaald. BNIX is het nationale internetknooppunt waarlangs een groot deel van het Belgische internetverkeer passeert. Zowel de gemiddelde trafiek als de pieken lagen vorig jaar lager dan in het recordjaar 2021.

Het afgelopen jaar registreerde Belnet, de it-partner voor onderzoek, onderwijs en overheden dat het BNIX-platform beheert, een gemiddelde datatrafiek van 198 Gbit/s op het BNIX-platform. Dat is een daling met dertien procent tegenover 2021.

Het internetverkeer nam in 2020 flink toe als gevolg van de coronacrisis en ging daar in 2021 nog over, met een gemiddelde trafiek van 224 en pieken tot maar liefst 638 Gbit/s. ‘Het verplichte thuiswerk tijdens de crisis booste bijvoorbeeld het videocall-verkeer. Terwijl mensen in quarantaine massaal de tijd doodden met streaming’, verklaart Stefan Gulinck, die als netwerkarchitect bij Belnet mee verantwoordelijk is voor BNIX.

Het wegvallen van die maatregelen zagen ze bij Belnet eind 2021 al in de lagere trafiek op BNIX en vervolgens ook voor heel 2022. De daling is dus een normalisatie van het internetverkeer na de coronamaatregelen. ‘Als we het najaar van 2022 vergelijken met het najaar van 2021 zien we zelfs een lichte stijging van de trafiek’, merkt Gulinck op.

Impact van de cloud

De relativiteit van de daling in 2022 tegenover 2021 blijkt ook uit een vergelijking met 2019. Toen lag het gemiddelde verkeer op 160 Gbit/s, vergeleken met de 198 Gbit/s in 2022. Ondanks de recente daling passeerde er vorig dus veertig procent meer verkeer langs BNIX dan drie jaar eerder.

Volgens Gulinck hoef je de oorzaken daarvoor niet ver te zoeken: ‘Professioneel zijn thuiswerken en videocalls een blijver en organisaties hevelden de voorbije jaren bovendien massaal data over van lokale systemen naar de cloud. Daarnaast consumeren we privé meer digitale content in almaar hogere resolutie’, stelt hij.

Uiteraard zijn er nog andere zaken die het verkeer op BNIX beïnvloeden, zoals de zogenaamde ‘direct peering’-initiatieven. Hierbij wisselen BNIX-participanten met specifieke klanten rechtstreeks internetverkeer uit, waardoor ‘direct peering’-trafiek dan niet via BNIX passeert. Gulinck: ‘Maar in grote lijnen zijn de trends heel duidelijk.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is ook ondertussen een alternatief op BNIX: Belgiumix. Geen idee wat hiervan de impact is...

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-24T10:35:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.