België koploper in IPv6

Dit artikel delen:
IPv6

België is een van de koplopers bij de adoptie van het internetprotocol IPv6. Zowat twee derde van het internetverkeer verloopt er via IPv6. Opvallend is dat Nederland op enige afstand volgt met minder dan de helft van de verbindingen via IPv6.

Sinds de jaren tachtig werd gewerkt met IPv4, de vierde generatie van het internetprotocol. Daarbij bestaat het adres uit een binair 32-bitsgetal. Deze combinatie maakt 4,3 miljard unieke ip-adressen mogelijk, wat in de beginjaren van internet nog volstond. Bij IPv6 wordt gebruik gemaakt van 128-bits-adressen. Dit zet de deur open naar een veelvoud internetadressen.

IPv6 werd in de voorbije jaren onmerkbaar op de achtergrond uitgerold, waarbij België een van de gangmakers was. Volgens recente cijfers van netwerkspecialisten Akamai en Apnic staat België met een kleine 67 procent flink bovenaan inzake IPv6-adoptie. Al is het land niet meer de eenzame koploper die het enkele jaren geleden was.

Verschil per provider

Bahrein staat volgens DNS Belgium, de beheerder van domeinregistraties, bovenaan met een adoptie van honderd procent in IPv6. Buurlanden Frankrijk en Duitsland volgen België op korte afstand. Internationaal doen ook landen als Indië en Maleisië het goed. Nederland volgt met 42 procent op enige afstand; daar is KPN een voorloper, blijkt uit de cijfers voor Nederland.

Kijken we naar het Belgische netwerk per provider, dan haalt Voo de beste cijfers (met 83%), gevolgd door Telenet (81%) en Proximus (75%). Maar Belnet, Win en Orange staan in België nog veel minder ver qua IPv6-adoptie.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-15T11:21:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.