Helft Brusselse IT-vacatures niet ingevuld

Dit artikel delen:
Werven

Uit een enquête van technologiefederatie Agoria blijkt dat 48 procent van de Brusselse vacatures na één jaar niet optimaal ingevuld raakt. In Vlaanderen en Wallonië staat één derde van de knelpuntfuncties na één jaar nog open. Bedrijven smeken om technici, ict’ers en ingenieurs. Reden van het grotere Brusselse onevenwicht tussen vraag en aanbod komt doordat het gaat vaak om hoogtechnologische functies gaat, waarbij ook tweetaligheid wordt verwacht. Ook de steeds moeilijkere bereikbaarheid van de stad maakt Brussel soms minder aantrekkelijk.

De technologiebedrijven in het gewest Brussels stellen momenteel 31.000 mensen tewerk en deze ondernemingen moeten en willen rekruteren. Dat is nodig want het verloop, de som van mensen die bij pensioen vertrekken plus de nood aan extra mensen door groei van het bedrijf, bedraagt momenteel 13 procent. Dat percentage ligt iets hoger dan het nationale gemiddelde. De krapte is bovendien het grootste bij ingenieurs en digital experts.

Een aantal competenties, gerelateerd aan nieuwe technologische ontwikkelingen, sijpelen te traag door via het onderwijs, stelt Agoria vast. Zo ontbreekt het aan goed opgeleide it-securityspecialisten en aan ingenieurs en technici voor embedded software. Andere competenties die ondernemers zoeken, zijn innoverend denken, conceptdenken, kennis van economische realiteit, impact inschatten van beslissingen en uiteraard talenkennis.

Opleidingspool voor it-functies

Agoria vraagt dat de overheid meer stagemogelijkheden voorziet en promoot, voor jongeren op school en voor werkzoekenden. Ook moet het opleidingsaanbod omhoog. ‘De Brusselse regering heeft goede stappen gezet door de oprichting van opleidingspolen voor industriële en it-functies’, aldus Floriane de Kerckhove van Agoria Brussel. ‘Het is nu wel zaak om dit voldoende te promoten bij werkzoekenden en scholen en het aanbod zo snel mogelijk uit te breiden. Ook moet het onderwijs sneller inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld een master alternerend lerend rond it-businessanalisten organiseren zal een concrete maatregel zijn die zowel ondernemingen als werkzoekende jongeren helpt.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-11T11:22:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.