ASM-oprichter Arthur Del Prado overleden

Dit artikel delen:

Arthur del Prado (1931-2016)

Arthur del Prado is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de pionierende ondernemers in de chipindustrie. Del Prado richtte eind jaren zestig Advanced Semiconductor Materials (ASM) op, een leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Uit ASM kwamen later de afsplitsingen ASML en Besi voort. Ook investeerde Del Prado in het Nederlandse Mapper Lithography.

Del Prado is afgelopen vrijdag 9 september in zijn woonplaats Bilthoven overleden. De in Nederlands-Indië geboren Del Prado studeert onder meer economie en bedrijfskunde, onder andere bij de Harvard Business School in Boston. Daar komt hij in aanraking met de opkomende chipindustrie. Na terugkomst in Europa richt hij in 1964 zijn eigen bedrijf op voor chipproducte4machiens op: Advanced Semiconductor Materials (ASM). In 1968 registreert hij ASM als BV.

Hij bouwt ASM uit tot een internationaal bedrijf (ASMI), met naast Europa vestigingen in onder meer de Verenigde Staten, China, Japan, Maleisië en Singapore. Begin jaren tachtig is ASMI het eerste Nederlandse bedrijf dat een notering krijgt aan technologiebeurs Nasdaq. In 1988 gaat ook de dochtermaatschappij ASM Pacific Technologies (ASM PT) naar de beurs, in Hongkong.

In 1984 start Del Prado samen met Philips de joint venture ASM Lithography. In 1988 trekt hij zich terug uit het samenwerkingsverband en gaat het bedrijf door onder de naam ASML.

In 1993 wordt het dochterbedrijf ASM-Fico in Herwen verkocht aan Berliner Elektro Holding in Berlijn. Die brengt zijn Nederlandse dochtermaatschappij, hernoemd tot BE Semiconductor Industries, in 1995 naar de beurs.

In 2001 investeerde Del Prado in het Nederlandse Mapper Lithography, een bedrijf uit Delft dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve lithografie-machines.

Bij ASMI geeft hij begin 2008 de leiding over aan zijn zoon Chuck, maar moet hij in mei van dat jaar ingrijpen omdat activistische aandeelhouders niet tevreden zijn over Del Prado junior. Senior wint de strijd en zijn zoon is nog steeds bestuursvoorzitter van het Almeerse bedrijf. Zelf blijft Arthur del Prado nog tot mei van dit jaar niet-uitvoerend president van ASM PT.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-19T11:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.