Murw geslagen topman Infosys ruimt veld

Dit artikel delen:

Vishal Sikka

Vishal Sikka stapt op als topman van het Indiase ict-concern Infosys. Hij heeft genoeg van de voortdurende kritiek en persoonlijke aanvallen op hem en andere leden van het bestuur van met name mede-oprichter Murthy. Sikka werd in 2014 als buitenstaander binnengehaald om Infosys te moderniseren. Hij kwam van softwarereus SAP vandaan, waar hij de post van technologiedirecteur bekleedde.

In een verklaring op de website van Infosys stelt de afzwaaiende topman onder meer dat het voortdurend moeten weerleggen van beschuldigingen aan zijn adres hem veel tijd en energie kost. Daardoor merkt Sikka dat hij niet meer met volle concentratie leiding kan geven aan het veranderingstraject dat hij samen met de andere bestuursleden in gang heeft gezet.

Sikka gaat er in zijn brief niet op in, maar de beschuldigende vinger van hem en de andere bestuursleden gaat vooral naar mede-oprichter N.R. Narayana Murthy. Die bleef maar doorgaan over de eerdere beschuldiging dat het bestuur zou hebben geprofiteerd van de overname van Panaya in februari 2015 door Infosys. Uit een onderzoek van het bureau Gibson, Dunn & Crutcher was juist naar voren gekomen dat hiervoor geen bewijs was. Volgens Murthy bleek bovendien dat Sikka niet geschikt was als ceo (chief executive officer); hij bleef in zijn ogen te veel acteren als een technologiedirecteur, een post die Sikka jarenlang bij softwareconcern SAP had bekleed voordat hij overstapte naar Infosys.

Sikka blijft nog wel als 'executive vice chairman' totdat een nieuwe topman is benoemd. Zijn taken als 'chief executive officer' worden waargenomen door Pravin Rao.

Bij het in 1981 opgerichte Infosys werken wereldwijd zo'n tweehonderdduizend man. Het Indiase it-bedrijf is ook in de Benelux actief. In 2017 behaalde het concern een omzet van 10,2 miljard dollar en een winst van 2,1 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-21T11:07:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.