Ordina ziet omzet uit overheid opnieuw groeien

Ordina-ceo Jo Maes: België en Luxemburg blijven goed presteren

Dit artikel delen:
Ordina

Ict-dienstverlener Ordina boekt in het eerste halfjaar van 2018 meer omzet. De groei komt in Nederland vooral uit ict-diensten bij de overheid. Het gaat om omzet uit eerder afgesloten mantelcontracten, meer beheeropdrachten en omzet van multidisciplinaire teams die innovatie moeten versnellen (zogenoemde high performance teams). De omzet in België en Luxemburg steeg met 10,6 procent. Daar zijn de industrie en zorg belangrijke markten.

Voor de groep als geheel steeg de omzet met 4,6 procent naar 178,9 miljoen euro (171 miljoen euro in 2017). Ordina boekt over de eerste zes maanden van 2018 in Nederland een omzet 128,3 miljoen euro. Dat is een stijging van 2,4 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2017 (125,3 miljoen euro).

De omzet in België en Luxemburg steeg met 10,6 procent naar 50,6 miljoen euro (2017, 45,7 miljoen euro). Het netto-resultaat van het bedrijf als geheel komt uit op 5,1 miljoen euro. ( In 2017 noteerde het bedrijf  een netto-resultaat van een miljoen euro).

Volgens Maes werpen operationele verbeteringen hun vruchten af. ‘Het rendement wordt ondersteund door lagere kosten en een hogere productiviteit. België en Luxemburg blijven onverminderd goed presteren. De omzet steeg er onder andere door nieuwe opdrachten bij klanten in de financiële dienstverlening’, aldus de ceo. Gelet op de verschillende marktsegmenten is met een groei van 10,4 procent de overheid de grootste groeier qua omzet (gestegen tot 33,5 miljoen euro). Die markt wordt gevold door de financiële dienstverlening (24.3 miljoen euro, 7,4 procent). De omzet in industrie daalde met 3,1 procent tot  24,1 miljoen. Zorg liet een daling zien van 1,3 procent en komt uit op 5,6 miljoen euro.  

Hoog verloop terugdringen

Het is niet allemaal hosanna bij Ordina. Maes heeft wat zorgen over zijn personeelsverloop. Daarover zegt hij in een toelichting op de cijfers: ‘Door de onverminderd grote vraag naar onze dienstverlening zetten we vol in op groei met eigen medewerkers. Het verloop is echter nog steeds te hoog’ (uitstroom van 26 procent op jaarbasis - red.).

Het goede nieuws is volgens Maes dat Ordina 35 procent meer nieuwe medewerkers heeft aangetrokken in vergelijking met de eerste helft van 2017. ‘Ons Young Professional-programma is succesvol: in het eerste halfjaar zijn 133 Young Professionals van start gegaan, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.’  

Medewerkers

In het halfjaarverslag van 2018 schrijft Ordina dat het aantal directe medewerkers met 21 fte is gedaald. ‘De instroom van nieuwe medewerkers is met 35 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar, onder andere door de arbeidsmarktcampagne “In teams leer je meer” in Nederland. Ook het programma voor Young Professionals (YP'ers) werpt duidelijk vruchten af: er zijn in 2018 gedurende het eerste halfjaar 133 YP’ers gestart (H1 2017: 70).’

Volgens het bedrijf is de uitstroom van medewerkers in het eerste halfjaar gelijk gebleven ten opzichte van 2017. ‘Het verlooppercentage van directe medewerkers is op jaarbasis circa 26 procent, zowel in Nederland als in België/Luxemburg.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-02T11:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.