Rijkste Fransman misleid bij nieuw cryptobedrijf

Dit artikel delen:

Een Belgische handelaar in cryptomunten heeft op een frauduleuze manier de rijkste Fransman betrokken bij de oprichting van een nieuw cryptobedrijf.

Gisteren raakte bekend dat Bernard Arnault, momenteel de rijkste Fransman en topman van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), via ons land zou handelen in cryptovaluta als bitcoin, ripple en ethereum.  

Arnault, wiens vermogen op 68 miljard euro wordt geschat, zou daarvoor in België een vennootschap hebben opgericht: Abesix Belgique. Het bericht staat in De Tijd.

Fraude

Maar intussen ontkent de Franse topondernemer formeel dat zijn holding Pilinvest Participations investeert in Abesix, het nieuwe Brusselse cryptobedrijf.  

Er zou sprake zijn van fraude in de oprichtingsakte van Abesix. In die akte, die dinsdag in het Staatsblad verscheen, wordt Pilinvest Participations genoemd als medeoprichter van Abesix, die volgens de statuten actief wil zijn in de handel en het advies over cryptomunten.

Volgens die beruchte oprichtingsakte gaat de holding van Arnault in zee met de 36-jarige Brusselse ondernemer Emmanuel Wouters uit Ukkel. De twee partijen zouden een evenredig aandeel hebben. Maar die deal blijkt dus onjuist en de oprichtingsakte frauduleus.

Notaris

Pilinvest Participations overweegt een klacht tegen Wouters wegens oplichting. De holding blijkt Emmanuel Wouters niet te kennen en zegt nooit te hebben geïnvesteerd in diens vennootschap. 

Daarnaast wijst Pilinvest Participations erop dat in de akte geen notaris wordt vermeld. Of dat laatste noodzakelijk was, valt overigens te betwijfelen. Abesix Belgique is een commanditaire vennootschap. Een van de grootste voordelen daarvan is de discretie. Zo volstaat een onderhandse akte voor de oprichting: je hoeft er dus niet voor naar de notaris.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-29T11:02:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.