België wint World Solar Challenge, Nederland valt uit

Dit artikel delen:

Het Agoria Solar Team, bestaande uit twintig ingenieursstudenten van de KU Leuven, is met hun zonnewagen BluePoint wereldkampioen geworden tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2019. De Belgen versloegen de Nederlandse koplopers van de TU Delft, waarvan de auto 250 kilometer voor de eindstreep in de brand vloog.

Het Belgische team neemt met hun achtste deelname de wereldbeker voor het eerst mee naar huis. Tijdens de voorlaatste racedag konden de Belgen dankzij een racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken. Met twee minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag.

Het Belgische team nam ongeveer 250 kilometer voor de finish de eerste plaats in. Daarvoor was de zonneauto van het Nederlandse raceteam van TU Delft nog koploper. Echter vloog die auto onverwachts in brand, waardoor het team de race niet kon voltooien. Ook het ander Nederlandse team van de Universiteit van Twente moest woensdag de race verlaten omdat hun Red E-auto zwaar beschadigd raakte door een windstoot. Een team van Japanse studenten kon zo de tweede plaats innemen. 

De KU Leuven-studenten hebben vooraf aan het WK vijftien maanden aan hun zonnewagen BluePoint gewerkt. Dat deed het in samenwerking met hoofdsponsor Agoria, een Belgische technologiefederatie. Ook is Delaware aangehaakt als innovatiepartner. Die ict-dienstverlener helpt de studenten met de inzet van kunstmatige intelligentie (ai) om de gegevens die door de sensoren van de wagen verzameld worden beter te analyseren.

Het TU Delft-team, bestaande uit zestien studenten uit verschillende faculteiten, heeft energieleverancier Vattenfall als hoofdsponsor. Het doel van het Vattenfall Solar Team is om de wereld te inspireren op het gebied van high-end technologieën en het promoten van duurzaamheid door het gebruik van duurzame energie.

World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge is een challenge van ruim drieduizend kilometer lang waar 46 teams uit 23 landen deelnamen. De race startte op 13 oktober; het Belgische team finishte vandaag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-17T08:45:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.