Meer mentorschap nodig voor ‘veiligheidsvrouwen’

Onderzoek SANS: steeds meer vrouwen dienen zich aan als cybersecurity-expert

Dit artikel delen:

Heather Mahalik vindt dat vrouwen best wel wat meer ambities mogen tonen.

Een kwart van de vrouwen werkzaam binnen de cybersecurity is nooit begeleid door een mentor. Meer dan een derde geeft aan dat 'gender' de grootste uitdaging was voor de carrière.

Dit zijn de voornaamste resultaten van een onderzoek dat het SANS Institute (security training en certificatie) heeft gedaan naar de positie van vrouwen binnen cybersecurity. Vrouwen bekleden op dit gebied steeds vaker hogere of leidinggevende posities.

Mentorschap maakt vaak deel uit van het proces om binnen organisaties carrière te maken. De begeleiding naar leidinggevende posities blijkt gender-neutraal, zoals dat ook hoort. 37 procent is door zowel mannen als vrouwen begeleid en 31 procent alleen door mannen. 7 procent van de vrouwen in cybersecurity is begeleid door een andere vrouw naar leidinggevende posities. Een kwart heeft zoals gezegd nooit enige hulp gehad.

Juiste moment

"'Het loont voor vrouwen zichzelf zichtbaar te maken'"

Vrouwen die erin slaagden door te groeien naar een hogere positie, zeggen dat te danken te hebben aan het juiste moment op de juiste plaats. Bijna 41 procent gaf dat aan. Ruim 37 procent noemde verschillende omstandigheden, terwijl 34 procent certificaties als reden zag.

Heather Mahalik, SANS-analist en auteur van het onderzoek, concludeert hieruit dat het voor vrouwen dus loont zichzelf zichtbaar te maken. Vrouwen moeten volgens haar netwerken en niet te bescheiden zijn. 'Als je ambities hebt, kan je die zelf realiseren.' Mahalik roept vrouwen op niet aan zichzelf te twijfelen en hun dromen na te streven. 'Het slechtste wat vrouwen kunnen doen, is genoegen te nemen met middelmatigheid.'

Mahalik: 'Dat vrouwen in hun loopbaan stagneren, komt vaak door een verkeerd zelfbeeld. Als je denkt dat je ergens niet voor bent weggelegd, zal het ook niet lukken.’ Uit het onderzoek blijkt dat opleiding en studie helpen, maar dat het uiteindelijk gaat om hard werken. Training, certificaties en samenwerking met collega's zijn echter wel nodig om bij te blijven en verder te groeien in de cybersecurity.

Geslacht

In het onderzoek werd ook nader ingegaan op de vraag of vrouwen in hun carrière denken stil te staan vanwege hun geslacht. 35 procent wijt die stagnatie aan hun vrouw zijn.

Doel van het onderzoek was vrouwen te helpen meer succes te hebben op gebied van cybersecurity. Volgens het Amerikaanse bureau voor arbeidsmarkt-statistiek zullen Amerikaanse bedrijven tussen 2018 en 2028 liefst 546.200 nieuwe banen in de computer- en informatietechnologie toevoegen. Voor 'information security'-analisten wordt een groei van 32 procent voorspeld. Steeds meer vrouwen dienen zich aan als cybersecurity-expert. Verwacht dat nog veel meer vrouwen op dit gebied actief zullen worden. Het onderzoek werd gedaan onder 488 respondenten wereldwijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-17T13:26:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.