Misbruiken it-consultants de tijdelijke werkloosheid?

Dit artikel delen:
Puzzel

Eén op vijf it-consultants maakt gebruik van tijdelijke werkloosheid. Dit dan vooral voor medewerkers die tussen twee opdrachten vallen. Volgens vakbond ACV Puls, die de cijfers bekend maakte, wenden ict-bedrijven het systeem onterecht aan.

Het is de klassieke manier van werken. Ict-consultants zijn gedurende een bepaalde tijd aan de slag bij (of voor) een klant. Als hun opdracht is afgelopen, besteden ze vaak een tijd 'on the bench'. Daar maken ze zich dan op voor een nieuw project. Gedurende die tijd betaalt hun it-werkgever hen ook gewoon door.

Maar in coronatijden is die tijd op de bank weleens een periode in tijdelijke werkloosheid. Een voorbeeld is Wordline dat onlangs tijdelijke werkloosheid aanvroeg voor een deel van het personeel. Maar volgens de bediendevakbond ACV Puls is dat slechts één voorbeeld.

Het ACV nam 53 bedrijven uit de sector onder de loep. De organisatie stelde vast dat in elf bedrijven consultants in een systeem van tijdelijke werkloosheid zijn geplaatst. Bij zeer kleine ondernemingen is dat misschien een noodzaak, erkent de vakbond. ‘Maar er zijn ook grote bedrijven die dat doen zonder echte nood. Ze passen zelfs het loonverschil bij', stelt Peter Darin, sectorverantwoordelijke ICT bij ACV Puls in de krant De Tijd.

Minder werk

Toch lijkt de situatie op het terrein wat meer genuanceerd. Enerzijds is het zo dat er door de coronacrisis veel opdrachten of projecten, ook in it, zijn stilgelegd. Vaak is er gewoon minder werk. 

Bovendien is het aanwenden van tijdelijke werkloosheid niet illegaal. Vakbond ACV Puls wil vooral het onrechtmatig gebruik van gemeenschapsgeld aanklagen. Volgens Darin is zo’n tijdelijke periode op de bench eigen aan het zakenmodel. ‘Die consultants brengen veel op wanneer ze voor een klant werken. De periode zonder opdrachten 'op de bench' kunnen gemakkelijk worden overbrugd', klinkt het.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-06T10:17:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.