Dit zijn de populairste programmeertalen

Python blijft populairst, Cobol stijgt flink door covid-19

Dit artikel delen:

Python blijft wereldwijd de populairste programmeertaal. Dat wordt opgevolgd door Java en C. Opvallend is de toenemende interesse in de stokoude programmeertaal Cobol. De hoge positie van deze taal valt te linken aan de uitbraak van het coronavirus.

Populairste programmeertalen 2020

1. Python
2. Java
3. C
4. C++
5. JavaScript
6. R
7. Arduino
8. Go
9. Swift
10. Matlab
Bron: IEEE Spectrum

Dat blijkt uit IEEE Spectrum. De ranking analyseert data van online bronnen, zoals berichten op Twitter, het aantal zoekopdrachten in de belangrijkste zoekmachines en vacaturewebsites zoals Dice, op elf criteria en stelt hiermee de 55 populairste programmeertalen vast.

Python blijft een ‘comfortabele’ voorsprong houden. IEEE verklaart dat de populariteit vooral komt doordat studenten veelal online informatie zoeken over deze taal. Zij stellen steeds dezelfde basale vragen. Naast deze populariteit onder studenten, wordt de programmeertaal overigens ook in professionele setting gebruikt. Het wordt veelal ingezet voor bijvoorbeeld machine learning.

Arduino maakt dit jaar een grote sprong van de elfde plaats (2019) naar de zevende plaats. Arduino is eigenlijk geen taal, maar een hardwareplatform dat geprogrammeerd is met een afgeleide van Wiring. En Wiring is weer een afgeleide van C / C++.

Cobol

IEEE constateert verder dat ook de coronacrisis impact heeft gehad op de ranglijst. Zo is de stokoude programmeertaal Cobol ineens zeer populair op Twitter. Deze hoge ranking komt naar verwachting doordat Cobol in april dit jaar, toen IEEE de Twitter-data verzamelde, veel in het nieuws kwam en hier veel over getweet is. 

In die periode verloren veel Amerikanen hun baan door de uitbraak van de Covid-19-pandemie. De systemen die de werkloosheidsaanvragen verwerken, bleken zeer verouderd te zijn. De staat New Jersey deed daarom een oproep naar Cobol-programmeurs om de toevloed aan werkloosheidsaanvragen in goede banen te leiden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-29T09:59:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.