Aantal ontslagen in digitale sector valt mee

Dit artikel delen:
Ontslag afscheid opstappen

Wordt de sector van digitale kmo’s in ons land gespaard van een ontslaggolf? Zoals de kaarten nu liggen, lijkt het qua ontslagen inderdaad nog mee te vallen. Al is het beeld gemengd.

Dat alles blijkt uit de Corona Impact Barometer, een analyse bij Belgische digitale agencies en andere it-dienstenleveranciers door vakfederatie Feweb. Het gaat hier om (zeer) kleine tot middelgrote bedrijven.

Hieruit blijkt dat bij twee op de drie bedrijven de coronacrisis eind mei nog niet leidde tot ontslagen. Bij 16 procent van de bedrijven wel, maar dit werd gedeeltelijk gecompenseerd met de aanwervingen door andere bedrijven.

Toekomst

Ook voor de komende maanden ziet het er niet naar uit dat er een (grootschalige) ontslaggolf aan komt in de digitale sector. Bij het begin van de zomervakantie verklaarde 59 procent van de bedrijfsleiders geen ontslagen door te voeren. Bij 21 procent van de bedrijven zoekt men zelfs naar nieuwe medewerkers.

Toch vallen er ook ontslagen bij sommige digitale kmo’s: bij één op de drie bedrijven gaat het om een lichte daling van het aantal personeelsleden.

Tijdelijke werkloosheid

Bovendien zijn de initiatieven voor de hele economie ook van toepassing op de digitale sector. Zo paste zes op de tien digitale bedrijven wel het systeem van tijdelijke werkloosheid toe. 

Al verminderde de helft van de bedrijven de toepassing ervan in de post-lockdownperiode. Eén op de vier bedrijven die tijdelijke werkloosheid invoerde, compenseert het inkomensverlies voor de werknemer.

Lees ook de algemene analyse: Visterin verdiept: dit zijn de winnaars van de crisis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-21T09:01:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.