Dit zijn de drie 'zware' it-knelpuntberoepen

Dit artikel delen:
werken typen kantoor

In de nieuwe lijst van knelpuntberoepen van de VDAB staan zes it-profielen, waarvan drie zware. Al moet de analist-ontwikkelaar wel terrein prijsgeven.

Bedrijfsanalist ict, integratie en implementatie-expert ict en analist-ontwikkelaar ict. Deze drie zijn de zogenaamd zware knelpuntberoepen in ict. Dit wil zeggen: er zijn te weinig profielen van beschikbaar op de arbeidsmarkt. En als ze wel beschikbaar zijn, hebben ze al te vaak te weinig scholing of ervaring.

Deze zware knelpunten krijgen in de nieuwe lijst van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) dan ook de klassieke gevarendriehoek naast zich.

Naast deze drie zware ict-knelpunten zijn er ook drie ‘gewone’ knelpuntberoepen in de lijst terug te vinden: netwerkbeheerder, databankbeheerder en ict-verantwoordelijke. 

Ontwikkelaar zakt in lijst

De zes ict-knelpuntberoepen gaan overigens al enkele jaren mee, alleen de verantwoordelijke ict is relatief nieuw in de lijst.

De analist ontwikkelaar ict is klassiek het zwaarste knelpuntberoep voor ict en staat zelfs op negen in de top tien van alle knelpuntberoepen, waar de verpleegkundige overigens de top tien aanvoert.

Maar als we het vergelijken met de vorige lijsten van knelpunten, dan blijkt dat de analist ontwikkelaar ict zakt. Dit jaar staat hij dus op negen, maar vorig jaar én in 2019 stond hij op drie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-29T10:46:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.