EU-programmeerweek ambitieuzer dan ooit

Dit artikel delen:

De EU Code Week is dit jaar nog breder van opzet dan de voorgaande acht edities. Nooit eerder was de verscheidenheid aan trainingen, middelen en materialen zo groot.

De  EU-programmeerweek past in het streven van de Europese Commissie om jongeren massaal enthousiast te maken voor een carrière in de ict. De eerste stap, het leren programmeren, geldt als de belangrijkste. Tot 24 oktober worden in dit kader allerlei activiteiten gehouden. 

Voor docenten bestaat online een Bootcamp. Tot volgende week maandag krijgen zij voor uiteenlopende niveaus gratis middelen, concrete lesplannen en tools aangereikt. Ook krijgen docenten tips om dit alles in de lesprogramma’s te verwerken.

Ontworpen als een uit drie cursussen bestaande module, is de Massive Open Online Course (MOOC) geschikt voor alle niveaus van codeerexpertise, te beginnen met het allerlaagste niveau. Deelnemers ontmoeten gelijkgestemde collega's om samen te leren en gezamenlijk lesmateriaal te creëren. Naast de duizenden online-deelnemers zullen 37 lokale studiegroepen onder leiding van vooraanstaande docenten van de Code Week-gemeenschap de cursus volgen.

Geheel nieuw dit jaar zijn de EU Code Week Challenges, uitdagingen bedacht voor docenten die wel willen deelnemen aan de programmeerweek maar niet weten wat ze zouden kunnen organiseren. Zo kan je met de klas bijvoorbeeld een chatbot maken, een uurtje ai-programmeren of een videosensing-game maken.

Finale

De EU Code Week hackathon finale vindt komende donderdag plaats. Teams uit Griekenland, Letland, Ierland, Italië, Roemenië en Slovenië doen mee aan nationale hackathons. Ze proberen oplossingen te vinden voor lokale uitdagingen. De winnaars van elk land gaan vervolgens hun werk pitchen in de grote finale.

Tijdens de EU Code Week worden over heel Europa tienduizenden activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers onder meer kennis kunnen maken met robotica, ai, game- en app-design. Het scorebord geeft aan welk land per bevolking de meeste codeeractiviteiten organiseert. Malta staat op de eerste plaats, gevolgd door Oostenrijk en Polen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-12T08:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.