Ict’er moet Nederlands spreken om baan te krijgen

Dit artikel delen:
Starter

Het merendeel van ict-managers in Nederland staat niet open voor Engelstalige collega’s. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt blijft de beheersing van de Nederlandse taal een harde competentie voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuw ict-personeel.

Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktmonitor van de Nederlandse detacheerder Hello Professionals. Uit dat onderzoek onder honderd managers blijkt dat het merendeel van die leidinggevenden niet openstaat voor het aannemen van ict-professionals die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn.

Uit de studie komt verder naar voren dat corona geen grote gevolgen heeft gehad voor de ict-arbeidsmarkt. Sterker, de vraag naar ict-professionals bleef groeien. Werden in 2020 nog 30.422 ict-vacatures online gezet, in 2021 is dit gestegen naar 39.246. Een stijging van bijna negenduizend functieaanbiedingen.

De meeste nieuw geplaatste ict-vacatures werden vorig jaar gepubliceerd in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Ten opzichte van 2020 is hier geen verandering te zien.

Salaris

De belangrijkste drijfveer voor ict-professional om over te stappen naar een nieuwe baan was salaris, gevolgd door betere reistijd en werkinhoud. Daarna komen een vast contract en de werksfeer. Hier is geen wijziging ten opzichte van 2020. De detacheerder ziet dat ict’ers door de mogelijkheid tot thuiswerken en de afname van files, bereid zijn om langer te reizen als ze wel op kantoor of bij een opdrachtgever moeten verschijnen.

Hoewel het aanbod in ict-professionals laag is en de vraag naar ict-professionals groot, zijn er geen grote verandering in het gemiddelde jaarsalaris. In 2020 was dat 49.500 euro en in 2021 was het vijfhonderd euro lager. De detacheerder stelt vast dat als er gekeken wordt naar de jaren ervoor, er een stijgende lijn is  te zien. In vergelijking met 2016, waar het gemiddeld jaarsalaris 44.500 euro was, is het gemiddeld jaarsalaris van de ict-professional met ruim elf procent gestegen.

Meer vraag naar medior ict’ers

In vergelijking met 2020 is er in 2021 een stijging van tien procent in de vraag naar ‘medior’ ict-professionals. Het gaat dan om ict’ers met tussen de vijf tot tien jaar werkervaring. ‘Deze stijging is onlosmakelijk verbonden met de dalende vraag naar ‘junior’ professionals tot vijf jaar werkervaring. Doordat gebruikers steeds zelfredzamer worden en de 'simpele' processen verder geautomatiseerd worden, is de verwachting dat deze trend zich zal voortzetten in 2022’, licht Hello Professionals toe.


IT Arbeidsmonitor

Bekijk hier de IT Arbeidsmonitor van Hello Professionals. Resultaten zijn tot stand gekomen door eigen onderzoek, Jobdigger-data en Google Trends. Gebruikte zoektermen/ profielen: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-07T10:22:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.