MIT-hoogleraar Pattie Maes krijgt eredoctoraat

Dit artikel delen:
Duimen

De Open Universiteit (OU) in Heerlen (Nederland) kent een eredoctoraat toe aan informatica Pattie Maes. Eerder had ze al zo'n onderscheiding ontvangen van de Vrije Universiteit Brussel, waar ze was afgestudeerd en gepromoveerd in de computerwetenschappen. Maes is altijd een pionier geweest in haar vakgebied. Met name op gebied van artificial intelligence (ai) verrichtte ze baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Ze droeg bij aan diverse toepassingen op dit terrein.

Pattie Maes krijgt het eredoctoraat vanwege haar bijzondere bijdrage aan wetenschap en samenleving. In 1989 vertrok ze naar Amerika om bij het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) onderzoek te doen. Ze belandde daar bij het MIT Artificial Intelligence Lab.

Later kwam Maes bij MIT’s beroemde Media Lab. Ze werd daar hoofd van de Software Agents-groep. Behalve in kunstmatige intelligentie verdiepte ze zich in mens-computer interactie. De informatica combineerde haar wetenschappelijk werk met het ondernemerschap. Ze was mede-oprichtster van verschillende bedrijven waaronder Firefly Network (later in handen van Microsoft). Ook stond ze aan de wieg van Open Ratings, een bedrijf dat werd verkocht aan Dun & Bradstreet. 

Unicorn

Patti Maes

Recent was ze betrokken bij Tulip Interfaces, een no-code platform dat eerstelijn-werkers helpt productiever te worden. Onlangs verwierf deze spin-off van het Media Lab de status van ‘unicorn’, een startup met meer dan een miljard dollar waarde. Ze blijft investeerder in verschillende bedrijven die uit het MIT zijn ontstaan. Volgens de Open Universiteit blijkt hieruit de ondernemingszin waarmee Maes onderzoeksresultaten naar de praktijk wist te brengen. 

Het eredoctoraat wordt uitgereikt op vrijdag 23 september aanstaande tijdens de viering van de dies natalis van de Open Universiteit. Erepromotor is prof. dr. Hans van Ditmarsch, hoogleraar Artificiële intelligentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T10:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.