Personeel Canon Belgium (Diegem) legt werk neer

Dit artikel delen:

Een deel van het personeel van Canon Belgium in Diegem is van plan om vandaag het werk neer te leggen. De aanleiding voor de stakingsactie zijn aanslepende problemen over loononderhandelingen.

Het conflict bij Canon Belgium sleept al enkele maanden aan. ‘Tijdens deze periode hebben de vakbonden er alles aan gedaan om met de directie afspraken te maken om de sterk dalende koopkracht van het personeel te proberen counteren’, klinkt het bij vakbond ACV Puls, dat naar eigen zeggen al deelakkoorden sloot over de verhoging van de vergoeding voor woon-werkverkeer en een stijging van de vergoeding voor telewerk. ‘Maar uit een ruime personeelsbevraging blijkt nu dat deze akkoorden ruim onvoldoende zijn om de koopkracht van het personeel te blijven garanderen.’

Dat de werkgever zijn beloftes niet nakomt omtrent een jaarlijks vast te leggen budget dat is aan te wenden voor loonsverhogingen voor medewerkers die onder de marktprijs zouden worden betaald, leidt volgens de vakbond tot ongenoegen bij het personeel. ‘Ook het uitblijven van een transparant loonbeleid is een doorn in het oog.’ Volgens de vakbond is er in 2014 een cao afgesproken, waarin stond dat het loonbudget elk jaar herzien moet worden. Maar vanaf 2016 is dat niet meer gebeurd.

Volgens ACV Puls zijn er intussen grote onderlinge verschillen tussen de lonen van werknemers die hetzelfde werk doen, die niet toe te schrijven zijn aan anciënniteitsverschillen.

Gezonde organisatie

In de it-sector komen conflicten tussen vakbonden en werkgevers niet zo heel vaak naar buiten. Al zijn er uitzonderingen zoals bij de zwanenzang van Getronics, een it-dienstverlener waarvan de Belux-afdeling uiteindelijk in faling ging en werd overgenomen door Cegeka.

Al is dit van een heel andere orde, klinkt het bij Canon Belgium, waar ruim vijfhonderd mensen werken en dat de actie ten zeerste betreurt. 'We trachten om alsnog tot een realistisch akkoord te komen', aldus woordvoerder Filip Vandenbempt in De Tijd. De woordvoerder benadrukt dat Canon Belgium een financieel gezonde organisatie is. 'Dat willen we zo houden, ook in deze economisch instabiele tijden met hoge inflatie en de daaruit voortvloeiende loonindexeringen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-14T09:42:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.