België zoekt duizenden cyberexperts

Dit artikel delen:

De cybersecurity sector in ons land telt vandaag 6.405 mensen. Er zijn vierduizend vacatures voor cybersecurityexperten. In vergelijking met andere sectoren is de vacaturegraad in security zeer groot.

Dat blijkt uit de eerste socio-economische studie van sectorfederatie Agoria over cybersecurity. Daaruit valt op te maken dat er in België 441 bedrijven actief zijn rond cybersecurity, waarvan 233 in Vlaanderen, 106 in Wallonië en 102 in Brussel. Samen zijn ze goed voor een totale omzet van 1,58 miljard euro en 0,1 procent van het bruto binnenlands product.

Van de 6.405 voltijdse medewerkers in de securitysector in ons land is meer dan de helft tussen de dertig en 55 jaar, een vijfde van de sector bestaat uit vrouwen. De voornaamste deelsectoren zijn telecom en it (21 procent), bank- en verzekeringswezen (20 procent) en de overheid (19 procent).

Israëlische model

In ons land zijn er vandaag vierduizend openstaande vacatures voor personen met kennis van cybersecurity, waarvan 1.205 in de sector zelf. Dat betekent een vacaturegraad in de sector van zestien procent, wat enorm lijkt. In de hele economie is de vacaturegraad ‘slechts’ vijf procent. 16,4 van wat de sector doet, is bestemd voor de export. Maar vier op de tien betrokken bedrijven exporteren niet.

Agoria wil nu de algemene capaciteit van ons land voor hoger cyberonderwijs vergroten en cyberbeveiligingsloopbanen meer onder de aandacht brengen. ‘De voedingsbodem is er om als land uit te groeien tot hotspot van cybersecurity’, zegt Dominique Demonté, directeur Context van Agoria. ‘Als we ambitieus willen zijn en het Israëlische model willen volgen, weten we nu welke richting we moeten uitgaan.’

Ter info: Israël behoort tot de grootste mondiale spelers in de digitale veiligheid. Al wordt de Israëlische it- en security-industrie wel volop (technologisch) ondersteund met de knowhow van het Israëlische leger.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-22T10:56:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.