Belgische it'er ziet loon met 11 procent stijgen

Dit artikel delen:

Het basissalaris van Belgische it'ers is dit jaar met gemiddeld elf procent gestegen, inclusief de indexaanpassing. Dit is meer dan vorig jaar, toen het basissalaris nog met zes procent steeg. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Tech Reward Survey' van hr-consultancybedrijf Hudson, onderdeel van Randstad Group.

Het basissalaris van de Belgische it'er steeg in de voorbije twintig jaar nog nooit zo fors. Veel bedrijven hadden de gewoonte om hun it’ers deels in auteursrechten uit te betalen, maar moeten op zoek naar alternatieven. Let wel, de loonstijging is hoofdzakelijk te verklaren door de sterke indexaties. Exclusief indexering bedroeg de stijging 0,57 procent. 

Doordat de indexering op zich al een grote kost is voor de meeste werkgevers, bleef er minder budget over om nog bijkomende salarisverhogingen toe te kennen. Daardoor kregen minder werknemers een loonopslag dan vorig jaar. Opvallend: wie wel een loonsverhoging kreeg, ontving doorgaans wel een hoger percentage. Het aantal werkenden dat een loonsverhoging kreeg van twee procent of meer groeide van 31 naar 39 procent. Het waren vooral de niet-managers die een loonsverhoging ontvingen.

Intussen blijven werkgevers zoeken naar fiscaalvriendelijke vergoedingen. Zo wint de bedrijfswagen nog steeds aan populariteit bij de it’er.

Stelsel

Een fiscaalvriendelijk verloningsmechanisme is het stelsel van het loon uit te betalen in auteursrechten, maar dat lijkt voor de meeste it’ers stilaan niet meer mogelijk. Een zware dobber voor technologiebedrijven.

23 procent van de techbedrijven uit het onderzoek van Hudson vergoedt zijn personeel in auteursrechten met een mediaanbedrag van 640 euro per maand. Voornamelijk functies in software development jobs zoals ontwikkelaar, software-engineer en functioneel analist krijgen of kregen een deel in auteursrechten uitbetaald.

De impact van de regeling blijkt er ook uit dat bijna driekwart van de organisaties auteursrechten aan meer dan veertig procent van hun personeel uitbetaalt. Die regeling verdwijnt dus. De helft van de organisaties plant het volledige nettobedrag te compenseren, de andere helft compenseert gedeeltelijk. Die compensatie zal voornamelijk gebeuren via het basissalaris.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sorry, dit is niet juist. De indexaanpassing was bijna 12%. Daardoor zijn alle lonen zoveel naar bovengegaan. Dus de effectieve stijging is dan eigenlijk -1%

Dank voor uw feedback. De cijfers komen Van Randstad, en meer bepaald hun consultancybedrijf Hudson dat er deel van uitmaakt. Ik heb hen verzocht om hierop te reageren.

Beste Alex, Binnen onze studie hebben we medewerkers uit verschillende paritaire comités. In deze PC's werd er vaak een lagere index genoteerd dan deze in PC 200 die op 11,08% ligt. PC 200 neemt natuurlijk wel het grootste aandeel in in onze steekproef, waardoor we zien dat de gemiddelde stijging inclusief index quasi gelijk ligt aan de index van PC 200.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-19T12:24:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.