Recordaantal it-freelancers in Vlaanderen

Dit artikel delen:

Met bijna 22.000 in Vlaanderen ligt het aantal freelancers actief in it-diensten hoger dan ooit. Ook in Brussel stijgt het leger it-freelancers tot recordhoogten. De cijfers komen van ondernemersfederatie Unizo en databedrijf GraydonCreditsafe.

Op basis van hun data waren er in Vlaanderen in augustus 2023 een kleine 170.000 freelancers actief. Ten opzichte van 2022 gaat het om een stijging van ruim vijf procent voor alle freelancers in Vlaanderen. Over een periode van vijf jaar gaat het voor alle freelancers in Vlaanderen om een toename met een derde. Het gros van de Vlaamse freelancers is actief via een eenmanszaak (44 procent) of via een besloten vennootschap (36 procent).

De it-freelancer zit in lijn met de algemene toename van het freelance-statuut. Waren er in 2019 zowat 12.500 it-freelancers in Vlaanderen, dan zijn het er vandaag dus ruim 22.000. It-diensten zijn overigens de tweede grootste groep van alle freelancers in Vlaanderen. Ruim één op de acht van alle freelancers in Vlaanderen leveren it-diensten aan. De grootste categorie zijn adviseurs in bedrijfsbeheer en communicatie. Zij zijn goed voor een kwart van alle freelancers.

Ook in Brussel zit het aantal freelancers in stijgende lijn, al is de toename daar minder fors dan in Vlaanderen. In Brussel telt Unizo en GraydonCreditsafe een kleine 38.000 freelancers, een stijging van zowat twee procent ten opzichte van vorig jaar en een kwart op vijf jaar tijd. Ruim vijfduizend freelancers leveren it-diensten in Brussel. Ook daar is it de tweede grootste categorie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-11-13T11:20:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.