Bill Gates in leiding klimaatcommissie in Nederland

Bill Gates

Op initiatief van Nederland start volgende maand een nieuwe internationale klimaatcommissie. Deze Global Commission on Adaptation wil landen wereldwijd overtuigen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bill Gates - namens de Bill & Melinda Gates Foundation - gaat leiding geven aan deze klimaatcommissie, samen met Wereldbank-directeur Kristalina Georgieva en voormalig secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties.

Nederland wordt de thuisbasis waar de commissie wordt ondergebracht in het in Rotterdam en Groningen gevestigde Klimaatadaptatiecentrum. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) sloeg vandaag de eerste meerpaal voor de bouw van het drijvende kantoor in de Rotterdamse Rijnhaven.

Het toekomstige drijvende kantoor staat in directe verbinding met het open water van de Noordzee en zal hierdoor te maken krijgen met getijdenverschil van anderhalve meter. Het kantoor zal over twee jaar worden geopend, tot die tijd werkt het GCA vanuit een tijdelijke locatie. Het pand in Groningen wordt komende maand geopend.

Global Commission on Adaptation

Op 16 oktober komen Gates, Ban Ki-Moon en Georgieva naar Nederland om tijdens een speciale conferentie deze nieuwe commissie van start te laten gaan. Van Nieuwenhuizen is initiatiefnemer van de commissie en zal Nederland vertegenwoordigen als één van de ongeveer twintig  commissieleden. In oktober worden ook de overige namen bekend van andere leden van de commissie die als internationaal pleitbezorgers aan de slag gaan.

In september 2019 zal de Commissie de Verenigde Naties in een actieprogramma laten zien wat landen moeten doen om kwetsbare gebieden op korte termijn te beschermen tegen het veranderende klimaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-10T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.