Apple en EU in september voor rechter om boete

Op-een-na hoogste Europese rechtbank luistert dan naar het verweer van Apple en Ierland op miljardenboete

Apple

Foto: Songquan Deng / Shutterstock.com

Apple en de Europese Commissie ontmoeten elkaar volgende maand voor het gerecht. Dan staat een hoorzitting gepland over de Europese belastingnaheffing van 13 miljard euro, die eurocommissaris Margrethe Vestager in 2016 bekendmaakte.

De hoorzitting vindt plaats op 17 en 18 september plaats bij het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg. De op-een-na hoogste Europese rechtbank zal dan luisteren naar het verweer van zowel Apple als de Ierse regering. Dit meldt persdienst Bloomberg.

Onterechte belastingvoordeel

In augustus 2016 besliste Vestager van mededingingszaken dat Ierland Apple ten onrechte belastingvoordeel had verleend en dat de Ierse regering 13 miljard euro moet vorderen bij het Amerikaanse technologiebedrijf. Het Europese hoofdkantoor van Apple staat in de Ierse stad Cork. Het bedrijf betaalt er volgens de eurocommissaris slechts 0,005 procent belasting, iets wat Apple bestrijdt.

De Ieren zijn het niet mee eens met de door Vestager opgelegde naheffing en Apple evenmin. De Amerikaanse regering vond het ook geen goed idee en wilde Apple bijstaan tijdens de rechtszaak. Europa's hoogste rechterlijke instelling, het Hof van Justitie, wees dit verzoek echter in mei 2018 af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-16T17:07:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.