EU wil CO2-neutrale datacenters tegen 2030

Datacenter

De Europese Commissie stelt vast dat datacenters verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Als het van haar afhangt, moeten ze tegen 2030 klimaatneutraal worden.

Het voorstel komt van het supranationale EU-orgaan dat de digitale strategie van de EU schetst. De visie tot aanpak staat te lezen in een document dat het publiceerde.

Volgens het orgaan moet de ict-sector een groene transformatie ondergaan. ‘De milieubelasting van de sector is aanzienlijk, naar schatting 5 à 9 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de wereld en meer dan 2 procent van alle emissies.’

Datacenters en telecommunicatie zullen energie-efficiënter moeten worden, afval-energie moeten hergebruiken en meer hernieuwbare energiebronnen gebruiken. ‘Zij kunnen en moeten tegen 2030 klimaatneutraal worden’, klinkt het.

In gang gezet

Hoe de Europese Commissie deze verschuiving denkt te bewerkstelligen is onduidelijk. Zij heeft wel gezegd dat zij ‘initiatieven zal nemen om uiterlijk in 2030 te komen tot klimaatneutrale, zeer energie-efficiënte en duurzame datacenters. En ook tot transparantiemaatregelen voor telecomexploitanten met betrekking tot hun milieuvoetafdruk’.

Sommige initiatieven zijn al in gang gezet, zoals het door de EU gefinancierde Boden Type DC One, een Zweeds prototype-datacenter dat gericht is op het creëren van een zo efficiënt mogelijk energiegebruik. Verder vaardigde de EU al een vrijwillige Europese gedragscode voor Data Centre Energy Efficiency uit.

Orange & Google

Hoe moeilijk is het om een energie-neutraal datacenter te maken? Die initiatieven zijn er, ook in België. Zo opende telecomoperator Orange vorig jaar nog een nieuw datacenter dat gebruik maakt van een innovatief koelingssysteem, waardoor het naar eigen zeggen voor 98 procent CO2-neutraal is. Enkel op erg warme zomerdagen zou het energie verbruiken.

Ook het Google-datacenter in Bergen kan als voorbeeld dienen. Google zelf zegt al meer dan tien jaar CO2-neutraal te werken. Ook de Google Cloud draait sinds vorig jaar helemaal op hernieuwbare energie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-27T09:39:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.