Washington maakt het Huawei nog moeilijker

De Verenigde Staten beginnen het touw rond Huawei steeds verder aan te trekken. Nieuwe restricties dreigen de Chinese fabrikant van telecommunicatie-apparatuur en business it het leven nog moeilijker te maken, nu zelfs de toevoer van gewone chips gaat stagneren.

President Trump heeft nu ook leveranciers van ‘huis-tuin-en-keuken'-chips verboden zonder speciale vergunning aan Huawei te verkopen. De regering in Washington sluit alle mazen in het net rond Huawei. Aanvankelijk kon Huawei nog wel via derden aan belangrijke componenten komen maar de Amerikanen zijn bezig alle toegangswegen af te sluiten. 

Amerikaanse beursanalisten en effectenhuizen verwachten dat de verkoop van smartphones hierdoor een enorme klap krijgt. In het afgelopen kwartaal leek er nog weinig aan de hand voor Huawei. Wereldwijd werd Samsung van de troon gestoten, mede door het succes van Huawei op de eigen thuismarkt. Maar in Europa stagneert de verkoop. De nieuwe topmodellen hebben al geen toegang meer tot de diensten en app store van Google. 

Afgesneden van haar chiptoevoer zal Huawei de komende maand al moeten stoppen met de productie van haar toonaangevende Kirin-chipsets. Belangrijke toeleveranciers hebben onder Amerikaanse druk de kraan dicht gedraaid. Volgens Reuters leunt Huawei voor het ontwerp van chips op software van Amerikaanse bedrijven als Synopsys. Voor de productie is Huawei sterk aangewezen op het Taiwanese TSMC die Amerikaanse apparatuur gebruikt. 

Ook Aziatische fabrikanten van belangrijke componenten zoals Samsung (geheugenchip), Hynix, (geheugenchip), Mediatek (chipset) en Sony (beeldsensor) staan onder zware Amerikaanse druk. Het is de vraag wanneer die door de knieën gaan. Overigens heeft een boycot van Huawei weinig gevolgen voor de Chinese smartphone-industrie. Want concurrenten van Huawei zoals Oppo, Xiaomi, Vivo en One Plus nemen graag de plaats van Huawei over. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T14:21:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.