NXP zoekt 1,6 miljard voor ontwikkeling groene chip

Chipproducent NXP Semiconductors uit Eindhoven zet voor twee miljard dollar (ongeveer 1,66 miljard euro) aan obligaties in de markt. Een deel van de opbrengsten is bedoeld voor de ontwikkeling van ‘groene projecten’, zoals een groene chip die moet bijdragen aan een lager energieverbruik.

Het kapitaal moet bijdragen aan de ontwikkeling van groene chips. Deze chips maken systemen energiezuiniger, maar kunnen ook in producten worden gebruikt. Dit verlaag het stroomverbruik van bijvoorbeeld smartphones of in huizen. Daarnaast wordt het geld aangewend om andere duurzame oplossingen te ontwikkelen. De chipproducent noemt batterijcontrole en energiebeheer voor elektrische en hybride auto's en technologieën voor slimme gebouwen als voorbeeld. Tot slot worden de opbrengsten gebruikt om de eigen gebouwen energiezuiniger te maken.

NXP Semiconductors investeerde vorig jaar acht miljoen euro in Kalray, een Franse fabrikant van manycore-processors voor nieuwe intelligente systemen. Het wil hiermee de Kalray MPPA (Massively Parallel Processor Array) combineren met zijn automotive-oplossingen om het eigen platform voor autonoom rijden te versterken.

Het Eindhovense bedrijf heeft 29.000 mensen in dienst verspreid over ruim dertig landen. Het realiseerde in 2020 een omzet van 8,6 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde het een winst van 353 miljoen dollar, waar een jaar eerder nog een verlies van 21 miljoen geslikt moest worden. De marges stegen aanzienlijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-05T15:17:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.