NXP zoekt 1,6 miljard voor ontwikkeling groene chip

Chipproducent NXP Semiconductors uit Eindhoven zet voor twee miljard dollar (ongeveer 1,66 miljard euro) aan obligaties in de markt. Een deel van de opbrengsten is bedoeld voor de ontwikkeling van ‘groene projecten’, zoals een groene chip die moet bijdragen aan een lager energieverbruik.

Het kapitaal moet bijdragen aan de ontwikkeling van groene chips. Deze chips maken systemen energiezuiniger, maar kunnen ook in producten worden gebruikt. Dit verlaag het stroomverbruik van bijvoorbeeld smartphones of in huizen. Daarnaast wordt het geld aangewend om andere duurzame oplossingen te ontwikkelen. De chipproducent noemt batterijcontrole en energiebeheer voor elektrische en hybride auto's en technologieën voor slimme gebouwen als voorbeeld. Tot slot worden de opbrengsten gebruikt om de eigen gebouwen energiezuiniger te maken.

NXP Semiconductors investeerde vorig jaar acht miljoen euro in Kalray, een Franse fabrikant van manycore-processors voor nieuwe intelligente systemen. Het wil hiermee de Kalray MPPA (Massively Parallel Processor Array) combineren met zijn automotive-oplossingen om het eigen platform voor autonoom rijden te versterken.

Het Eindhovense bedrijf heeft 29.000 mensen in dienst verspreid over ruim dertig landen. Het realiseerde in 2020 een omzet van 8,6 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde het een winst van 353 miljoen dollar, waar een jaar eerder nog een verlies van 21 miljoen geslikt moest worden. De marges stegen aanzienlijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-05T15:17:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.