Telecom in België: hogere prijzen, lagere snelheden

Kiesschijf

Diensten voor telefoon, tv en internet kosten in België 24 tot 31 procent meer dan in andere Europese landen. Bovendien lijken de snelheden lager te liggen.

Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De Belg betaalt per maand gemiddeld 73 euro voor een bundel van tv, internet en telefoon. In Duitsland is dat 48 en in Frankrijk 45 euro.

‘Vierde aanbieder nodig’

Volgens Test-Aankoop komen de prijsverschillen door een gebrek aan concurrentie. Er zijn drie aanbieders van telecomdiensten in België. ‘In andere landen zijn dat er gemiddeld vijf. Er moet dus zeker een vierde aanbieder in België komen’, klinkt het bij de organisatie.

Ook voor de bundel met vier diensten, dus met mobiele telefonie er bij, is België bijna het duurste land. Alleen Nederland blijkt hier duurder. Maar ook hier zijn de verschillen met sommige andere buurlanden aanzienlijk. Zo betaalt de Belg 98 euro, terwijl dat in Frankrijk 55 euro is.

Lagere snelheid

Ook zonder bundel, en dus met de prijs van internettoegang alleen, is België duurder dan de buurlanden, aldus Test-Aankoop. Hier kost internet gemiddeld 48 euro per maand. In Nederland is dat 42 euro, in Frankrijk en Duitsland 33 euro.

Bovendien blijkt dat de dienst zelf die hoge prijzen niet verantwoordt. Daarvoor verwijst de consumentenorganisatie naar de Britse prijsvergelijkingswebsite Compare The Market, die de downloadsnelheid om een uur aan tv te streamen heeft vergeleken voor 35 landen.

België staat op plaats 22, met een snelheid van vier minuten en zeven seconden. De buurlanden noteren hoger op deze ranking In Nederland is de downloadsnelheid bijvoorbeeld drie minuten en elf seconden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T12:00:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.