Britten dwingen Nexperia tot verkoop chipfabriek

Chinese eigenaar van Nijmeegs bedrijf zou nationale veiligheid in gevaar brengen

VK UK Groot-Brittannië Verenigd Koninkrijk

De Nijmeegse chipfabrikant Nexperia heeft een Chinese eigenaar en mag daarom geen wafer-fabriek in Wales runnen. De Britse regering vindt dat de nationale veiligheid in het geding is en eist dat Nexperia het overgrote aandeel in de Welshe fabriek verkoopt. Volgens het bedrijf een verkeerd besluit.

Sinds de zomer van 2021 is Nexperia volledig eigenaar van Newport Wafer Fab in Wales. Het bedrijf bezat sinds 2019 veertien procent van deze fabriek, die destijds verlieslatend was. Experts waren vorig jaar al verbaasd dat de Britse autoriteiten geen stokje voor de transactie staken. Het Verenigd Koninkrijk kreeg kort voordien een wet die bedrijven met een strategisch karakter tegen buitenlandse overnames moet beschermen als de nationale veiligheid in het geding is.

Nu steekt de Britse overheid alsnog een stokje voor de overname door Nexperia. Ze wil dat de Nijmeegse onderneming weer maximaal veertien procent eigendom van de fabriek krijgt. Er zou een risico bestaan dat de fabriek niet alleen wafers, maar ook halfgeleiders en andere hoogwaardige producten gaat fabriceren. Deze activiteiten zouden de Britse belangen kunnen ondermijnen, staat in een officieel document (pdf). Ook zouden werknemers ongewenst toegang kunnen krijgen tot technologische kennis van bedrijven in de regio.

Geschokt

Nexperia is geschokt over het besluit van de Britse overheid en herkent zich niet in de kritieken. Zo was het bedrijf eerder door veiligheidsscreenings gekomen en is er geen inhoudelijk gesprek over de bedenkingen van de overheid geweest. 'Het besluit is verkeerd en we gaan in beroep om de eis van tafel te krijgen', schrijft Toni Versluijs die bij Nexperia verantwoordelijk is voor de Britse activiteiten. Volgens hem staat het werk van ruim vijfhonderd personeelsleden op het spel.

Nexperia is een spin-off van chipleverancier NXP en maakt halfgeleiders en aanverwante componenten. In 2016 kwam het bedrijf in handen van Chinese investeerders, die het twee jaar later doorverkochten aan Wingtech Technology. Die Chinese onderneming produceert mobiele telefoons voor andere fabrikanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-18T11:11:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.