Hardware kopen met CO2-compensatie

It-dienstverlener Inetum biedt klanten in België de mogelijkheid te kiezen voor werkplektoestellen met CO2-compensatie, waarvoor ze dus een extra bijdrage betalen. Dit biedt hen de mogelijkheid om CO2-neutraal aan te kopen. Ook andere it-partijen, zoals hardware-leverancier Lenovo, zetten in een dergelijke compensatie.

Klanten die pc’s of schermen kopen of leasen via Inetum in België (de nieuwe naam voor Realdolmen) kunnen vanaf nu kiezen voor producten met een CO2-compensatie. Inetums doelstelling in België voor 2023 is om 25 procent van de verkochte toestellen deel te laten uitmaken van dit programma, waarvoor het samenwerkt met ClimatePartner.

ClimatePartner is een vooraanstaand label voor duurzaamheid. Het meet de CO2-voetafdruk van een bedrijf, product of dienst aan de hand van de CO2-impact. Bij het verkopen en leasen van hardware bestaat deze impact uit de afstand die het aflegt naar de klant, de energietoevoer die het nodig heeft en de emissiegassen die vrijkomen bij de afbraak van het toestel. Die impact wordt dan gecompenseerd door te investeren in projecten rond bosbehoud of de ontwikkeling van hernieuwbare energie. De klanten ontvangen dan ook een oorkonde van ClimatePartner als bevestiging dat hun aangekochte product CO2-gecompenseerd is.

Drie productcategorieën

In een eerste fase biedt Inetum het compensatieprogramma aan voor drie grote productcategorieën binnen werkplekhardware: desktops, laptops en schermen. Meer dan 40.000 stuks werden hiervan verkocht in 2022. Inetum zal het aantal producten met optionele CO2-compensatie in een latere fase uitbreiden.

Concreet krijgen klanten in België de optie om producten aan te kopen of te huren. ‘Een aantal van deze productcategorieën krijgt een CO2-voetafdruk toegewezen, die de klant kan compenseren bij aankoop via een additionele bijdrage’, stelt Jo Leemans, director infrastructure services, outsourcing & reselling bij Inetum in België.

Helemaal nieuw is het concept zeker niet. Ook een aantal hardware-leveranciers, zoals Lenovo met zijn CO2-offsetservices, bieden diensten die compensatie van uitstoot mogelijk maken. Zo is bij Lenovo, via hun systeem, elk serienummer van het betreffende toestel gekoppeld aan het milieuproject dat door de aankoop wordt ondersteund.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-09T12:31:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.