'Druk nú op pauzeknop van geavanceerd ai-onderzoek'

Meer dan duizend (ai-)wetenschappers en zakenlieden, onder wie Elon Musk, willen een pas op de plaats maken bij geavanceerd ai-onderzoek. In een open brief roepen ze alle ai-labs op minimaal zes maanden te pauzeren met het trainen van ai-systemen die krachtiger zijn dan GPT-4. De bevriezing moet per direct ingaan.

De kopstukken uit de techwereld vrezen dat de race naar steeds krachtiger toepassingen van artificiële intelligentie uit de hand gaat lopen. De potentiële gevaren voor de maatschappij en de mensheid worden onderschat, stellen de ondertekenaars, onder wie ook onderzoekers van Microsoft, Google, IBM en ASML. Niet-menselijke ‘geesten’ die niemand kan begrijpen, voorspellen of beheersen, vormen een reële bedreiging. De ondertekenaars vragen zich af of we machines onze informatiekanalen moeten laten overspoelen met propaganda en onwaarheid. 

Invloedrijke tech-denkers als Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, en bestseller-auteur Yuval Noah Harari scharen zich achter de oproep. Opvallend is dat tevens ceo’s van vooraanstaande ai-bedrijven zoals Conjecture, Stability AI, Deepmind, Beneficial AI, Attain.ai en Unanimous AI op de pauzeknop willen drukken. 

Ook de Belgische ai-expert Luc Steels (Universiteit van Brussel), de Delftse hoogleraar Jeroen van den Hoven (ethiek en technologie), Christoph Weniger (UvA) en machine learning-deskundige Jeroen Franse (ABN Amro) vinden dat er eerst goede spelregels moeten komen. 

Volgens de petitie van het Future of Life.org ontbreekt het aan veiligheidsprotocollen. Ai-labs en onafhankelijke experts moeten de pauze gebruiken om een reeks protocollen te maken voor geavanceerd ai-ontwerp en -ontwikkeling. Die regels dienen vervolgens streng te worden gecontroleerd. Tegelijk moet de sector samen met beleidsmakers werken aan robuuste systemen voor ai-governance. Dit betekent geen pauze in de ontwikkeling van ai in het algemeen, maar wel een stap terug in de gevaarlijke race naar steeds grotere, onvoorspelbare black-box-modellen.

Wie de petitie ook wil ondertekenen, klikt hier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-29T11:44:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.