EMC: CIO is bezorgd over toekomst

Twee derde van de cio’s vreest dat hun bestaande it-infrastructuur én de kennis van hun it’ers op de lange termijn onvoldoende zijn wanneer technologie een integraal onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Dat blijkt uit onderzoek van EMC onder ruim 2700 business- en it-professionals.

Uit het onderzoek van EMC blijkt dat de it-afdeling meer in lijn moet staan met de onderneming. 40 procent van de cio's geeft aan dat waarde te halen uit de alsmaar groeiende hoeveelheid data de grootste uitdaging is. Daarover geeft 37 procent aan dat dit zeker tot 2019 de belangrijkste uitdaging blijft. De transformatie van het bedrijf - de overstap van een businessmodel op basis van producten naar een model op basis van diensten - is voor de cio slechts derde prioriteit (19 procent). Hierin verschilt hij met de bedrijfsleider die dit als tweede prioriteit ziet (26 procent).

Drie kwart van de cio’s gelooft dat ze over vijf jaar nieuwe producten, services en applicaties twee keer sneller dan nu operationeel moeten hebben. Hierbij is het goed omgaan met onvoorspelbaarheid en de vraag naar schaalbaarheid de grootste uitdaging. In 2019 zal deze uitdaging niet meer op nummer twee staan, maar vervangen zijn door de uitdaging (en opportuniteit) om te kunnen voorzien in realtime business operations.

Pijnpunten

Het onderzoek laat ook zien dat veel cio’s denken dat hun organisatie moeite heeft om met deze uitdagingen om te gaan en de vruchten te plukken van de potentiële mogelijkheden die ze bieden. Meer dan twee derde (69 procent) denkt dat de groei van de organisatie zwakheden zal blootleggen in hun traditionele it-operaties en -infrastructuur. Als bedrijven niet beschikken over de juiste tools en infrastructuur, werkt groei remmend in plaats van stimulerend op innovatie, denken de respondenten.

De cio loopt in veel organisaties het risico geïsoleerd te raken. De cio vindt het vaak lastig om te gaan met de snel stijgende verwachtingen die men heeft van it, met de bemoeienis van collega’s in andere functies en het gebrek aan aansluiting met de rest van de C-suite. Bijna 70 procent van de cio's twijfelt zelfs aan de effectiviteit van de eigen it-dienstverlening om de zakelijke groei te ondersteunen. Bij het managementteam (c-level) is dit ongeveer 50 procent).

Shadow IT

Veel cio’s en hun business-collega’s nemen schaduw-it serieus. Zij  proberen deze situatie te veranderen. Zo verwacht 68 procent van de respondenten in de Benelux, dat het implementeren van een meer geavanceerde en flexibele it-infrastructuur de risico’s en complexiteit zal reduceren en hen tevens een solide platform voor toekomstige groei biedt. De helft van de respondenten in de Benelux is al bezig met het trainen van it-professionals op het gebied van converged infrastructure, cloud computing en zakelijke skills.

Toch vindt 40 procent van de Benelux-respondenten dat de it-agenda in hun organisatie niet wordt bepaald door de it-afdeling, maar door andere functies, zoals marketing (16 procent) en sales (9 procent). Deze disconnectie wordt ook opgemerkt in de de boardroom, want waar 58 procent van de cio’s ervan overtuigd is dat hij/zij de volledige controle heeft over it, is slecht 14 procent van cxo’s het daarmee eens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-28T09:15:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.