Samsung-ceo verdwijnt vijf jaar achter tralies

Lee Jae-yong, de topman van Samsung, gaat vijf jaar de cel in. Een rechtbank in Zuid-Korea heeft de 49-jarige vicevoorzitter schuldig verklaard aan onder meer omkoping en corruptie. De celstraf valt lager uit dan de geëiste twaalf jaar.

De Samsung-topman zit sinds februari dit jaar vast vanwege het corruptieschandaal rond president Park. De rechtbank pleit hem schuldig voor het betalen van omgerekend 35 miljoen euro aan president Park om een omstreden fusie van twee dochterbedrijven goed te keuren.

Begin augustus werd twaalf jaar celstraf geëist door de aanklagers. Het vonnis is uitgekomen op vijf jaar.

De straf wordt door menigeen als vrij hoog gezien voor Taiwanese begrippen. Normaliter wordt bij veroordelingen van hooggeplaatse personen in vooraanstaande fimilieconcerns vrij mild gestraft. Ze zijn volgens welingelichte bronnen 'to big to chain'. Een goed voorbeeld daarvan is de veroordeling van Lee's vader in 2009 voor belastingontduiking. Hij werd veroordeeld tot drie jaar celstraf, maar is enkele maanden later volledig kwijtgescholden.

Lee gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Lee Jae-yong

‘Kroonprins’ Lee Jae-yong is de enige zoon van Samsung-oprichter oprichter Lee Kun-hee. Hij wordt al jarenlang getraind als opvolger van zijn vader en begon zijn carrière bij Samsung in 1991. In 2009 werd hij president en in 2013 vicevoorzitter. Lee is de vierde rijkste persoon van Zuid-Korea met een geschat vermogen van zes miljard dollar. Zijn vader blijft met 15,3 miljard dollar de rijkste van het land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-25T10:31:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.