Softbank wil uitverkoop van Alibaba-aandelen

Ook wil de Japanse techinvesteerder af van Sprint

Softbank is van plan om voor 14 miljard euro aan aandelen Alibaba te verkopen. De Japanse techinvesteerder heeft al sinds 1999 een groot belang in de Chinese internetwinkel, maar wil het merendeel daarvan te gelde maken. Het persbureau Reuters zegt dit uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen.

Ook zou Softbank een belangrijk deel van haar belang in Sprint willen verkopen. Sinds 2013 hebben de Japanners de meerderheid in deze Amerikaanse telecomoperator. Ook in Japan zelf is Softbank actief op telecomgebied. De Britse chipontwikkelaar ARM behoort eveneens tot het Japanse conglomeraat.

Maandag kondigde Softbank een financiële herstructurering aan nadat grote beleggers ongerust waren geworden over het rendement van een aantal fondsen die onder Softbank vallen. Plan is de schuldenlast met ongeveer 38 miljard euro te verminderen. Ook is besloten tot grootscheepse inkoop van aandelen. Kredietbeoordelaar S&P denk dat Softbank op die manier de kredietwaardigheid kan opvijzelen. Minder enthousiast is men over de timing van de verkopen. In het huidige beursklimaat kan het wel eens lastig blijken een goede prijs voor de aandelen te maken.

Masayoshi Son

"Jullie gaan met dezelfde bezetting binnen een jaar wel twee keer zoveel beurzen doen. "

Softbank werd in 1981 opgericht door Masayoshi Son, een Japanner met een Koreaanse achtergrond. Hij begon zijn carrière met de import van speelkasten voor de arcadespellen die al vroeg in Japan populair waren. Ook wist hij voor goed geld een vertaalmachine aan Sharp te slijten.

In 1995 werd Son bekend in de computerindustrie door de beursorganisator Comdex te kopen. De kleine Japanner riep meteen nadat hij de deal had gemaakt, al het Comdex-personeel in Las Vegas bij elkaar. Zijn toespraak begon met de mededeling dat iedere werknemer in dienst kon blijven. Niemand zou worden ontslagen, was de boodschap. Son kreeg daarop een staande ovatie. Maar het applaus verstomde toen Son er aan toe voegde: 'Jullie gaan met dezelfde bezetting binnen een jaar wel twee keer zoveel beurzen doen.'

Hij voegde de daad bij het woord en breidde het aantal computerbeurzen snel uit. In 2001 hield hij het voor gezien en verkocht de Comdex aan Ziff Davis. Een paar jaar daarvoor had Son Yahoo! Japan gekocht en een groot belang in Alibaba verworven. Vooral die laatste transactie bleek een gouden greep. Alibaba wedijvert met Amazon om het leiderschap op gebied van e-commerce.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-24T13:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.