Hoeveel it-bedrijven gaan failliet?

Zorgt de coronacrisis voor een golf van faillissementen in de it-sector? En wat met eventuele ontslagen?

Acht procent van de it-bedrijven, met focus op diensten of software, zien het risico op een faillissement als waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk. Dat blijkt uit cijfers van de Economic Risk Management Group (ERMG) op basis van diverse rondvragen die ze de laatste maanden hielden naar aanleiding van de coronacrisis.

Vergelijking met andere sectoren

Genoemd percentage komt overeen met het gemiddelde van alle sectoren. Het zit in lijn met wat consultants of ingenieursdiensten verwachten inzake faillissementen.

In deze lijst van waarschijnlijkheid tot faillissement (zie tabel) doet de banksector het goed (met amper een procent) en de eventsector het slecht met 28 procent van de eventbedrijven die vrezen om kopje onder te gaan.

En hoeveel gaan ontslaan?

Bij de it-bedrijven hebben ze gemiddeld veertien procent van de medewerkers die in tijdelijke werkloosheid zitten. De bedrijven verwachten dat gemiddeld één vijfde van de medewerkers (die in tijdelijke werkloosheid zitten) ontslagen gaan worden. In beide gevallen – zowel tijdelijke werkloosheid als ontslagplannen - ligt het cijfer voor de it-sector een stuk lager dan bij het gemiddelde voor alle bedrijven.

Bij Feweb, de vereniging van digitale kmo’s in ons land, klinkt het voorzichtig. ‘Zelf hebben we bij onze leden nog niets gevraagd over faillissementen. Inschatten is dus moeilijk, maar voorlopig heb ik van niemand iets gehoord over definitieve stopzetting’, antwoordt Patrick Marck van Feweb aan Computable.

Ook lijkt er voorlopig nog niet meteen een superzware ontslagronde aan te komen. Marck: ‘Zeventig procent van onze digitale bedrijven zegt geen personeel te zullen ontslaan als gevolg van de crisis. Bij vijftien procent gaat het om nul tot tien procent en bij het overige percentage gaat het om tien tot 25 procent van de personeelsleden.’

Ontslag als (zeer) waarschijnlijk ingeschat (in percentage):

Sector

Risico op faillissement (in %)

1

Bank- en verzekeringswezen

1

2

Logistiek

3

3

Chemie & farma

4

4

Bouw

5

5

Elektronische, optische en informaticaproducten

6

6

Immobiliën

7

7

Detailhandel – voeding

7

8

ICT & software

8

9

Bedrijfsadvies

8

10

Ingenieursdiensten

9

11

Human Resources

9

12

Detailhandel – niet-voeding

11

13

Luchtvaart

17

14

Horeca

20

15

Eventing

28

 Gemiddeld: 8 procent, Bron Economic Risk Management Group

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-02T09:44:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.