VMware gebaat bij afsplitsing van Dell

Ceo Gelsinger wil meer vrijheid

VMware-topman Pat Gelsinger zou niet rouwig zijn om het verlies van Dell als grootaandeelhouder in zijn onderneming. Een eventuele afsplitsing van Dell brengt VMware tal van voordelen. Zo ontstaat ruimte om met andere hardwarefabrikanten in zee te gaan. Gelsinger lonkt daarbij naar HP. Hij zei in een gesprek met de Amerikaanse zakenzender CNBC dat VMware’s servervirtualisatiesoftware bij HP zou kunnen ‘opduiken’ als de klanten dat wensen. ‘Een meer onafhankelijk VMware zou het ecosysteem ten goede komen,’ aldus Gelsinger.

Gelsinger zei dit aan de vooravond van de jaarlijkse (virtuele) conferentie VMworld. Eerder zinspeelde de Wall Street Journal al op veranderingen in de verhouding tussen VMware en Dell. Volgens de zakenkrant houdt Dell meerdere opties tegen het licht. Het aandeel van tachtig procent dat het technologieconcern in VMware heeft, is meer waard dan de totale beurswaarde van Dell. Dit betekent dat Dell’s eigen pc- en opslag-divisies negatief door de beurs worden gewaardeerd. Door het belang in VMware te gelde te maken, kan Dell zijn schuldenlast afbouwen. Dell verwierf het meerderheidsbelang in 2016 via de overname van EMC (data-opslag).

Gelsinger verwacht dat hij gemakkelijker samenwerkingsverbanden kan aangaan als de banden met Dell worden doorbroken. Bovendien zou VMware als onafhankelijke onderneming gemakkelijker toptalent kunnen aantrekken. Zonder banden met Dell denkt Gelsinger ook gemakkelijker overnames te kunnen doen. 

Opstomen

VMware gelooft niet dat alles naar de cloud gaat. On-premise kan soms voordelen bieden. Hoewel de cloud blijft opstomen, ziet Gelsinger ook tegengestelde bewegingen. Als voorbeeld noemde hij Comcast dat workloads terugbrengt van de cloud naar de eigen infrastructuur.

Om die reden blijft VMware investeren in haar traditionele business. VMware gaat ervoor zorgen dat zijn software voor het beheer van datacenters beter gaat werken met de artificiële intelligentie (ai)-chips van Nvidia. Beide ondernemingen zijn daartoe een samenwerkingsverband aangegaan. VMware koerste in het verleden vooral op Intel als het gaat om datacenters. Maar Nvidia heeft in die wereld veel marktaandeel veroverd met chips die speciaal geschikt zijn om ai-applicaties te draaien. Door VMware’s softwaretools meer op Nvidia af te stemmen, kan dat succes groter worden.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-30T10:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.