Trending: Twitter-baas Jack Dorsey stopt als topman

Jack Dorsey

Twitter-baas Jack Dorsey stapt per direct op als topman bij het sociale mediabedrijf. Hij draagt de leiding over aan zijn technische rechterhand Parag Agrawal. De medeoprichter van Twitter denkt dat zijn bedrijf beter af is zonder bemoeienis van de mensen van het eerste uur, zoals hij zelf. Na mei 2022 wanneer zijn termijn in het bestuur eindigt, laat hij Twitter zelfs helemaal los.

In een mail die integraal op Twitter staat, legt Dorsey uit waarom de tijd rijp is voor een vertrek. 'Anders dan veel mensen denken, is het niet goed dat de oprichters altijd bij hun bedrijf aan het stuur blijven trekken.' Volgens Dorsey is dat een ‘single point of failure’. Zijn opvolger, Paraq Agrawal, kent het bedrijf door en door. Dorsey wil deze man de volle ruimte geven. Bovendien komt Bret Taylor, president en operationeel directeur van Salesforce, als voorzitter van de bestuursraad aan boord. 

De Amerikaanse beurs is niet rouwig om het vertrek van Dorsey. De koers veerde 11 procent op toen de eerste niet-officiële berichten over de wisseling van het leiderschap naar buiten kwamen. De aandelenhandel werd zelfs in afwachting van de formele aankondiging stilgelegd. Vorig jaar lag Dorsey onder vuur van activistische beleggers onder leiding van Elliott Management Corp., dezelfde partij die aanstuurt op de afsplitsing van Bol.com van Ahold. Dorsey moest toen diverse concessies doen aan Elliott. Maar de kritiek bleef dat hij Twitter vanaf de zijlijn leidde. Dorsey is namelijk ook nog ceo van het snel groeiende betaalbedrijf Square. Bovendien moet hij tal van privébelangen behartigen. 

Trending

Investeerders vinden ook dat het zakelijk model achter Twitter onvoldoende tot wasdom is gekomen. Het sociale medium telt 211 miljoen gebruikers. Facebook, YouTube en ook TikTok zijn vele malen groter. Twitter probeert de inkomsten wel met nieuwe diensten op te schroeven, maar heeft daar tot nog toe weinig succes mee gehad. 

Behalve zakelijk was er ook politiek de nodige kritiek op Dorsey’s keuzes. De Democraten namen het Twitter kwalijk dat Donald Trump tijdens zijn presidentschap allerlei onzin over samenzweringscomplotten kon spuien. Ze vonden dat die tweets moesten worden verwijderd. In hun ogen liet Dorsey zich teveel door Trump intimideren. Accounts van Twitter-gebruikers die zich in gelijke bewoordingen als Trump uitlieten, werden meteen geblokkeerd. De Republikeinen vonden daarentegen dat Twitter te veel ‘censuur’ pleegde op rechts-radicale denkbeelden. Met zijn lange baard en neusring werd Dorsey door hen als links versleten. De Twitter-baas probeerde altijd in het midden te blijven. Dorsey zelf was regelmatig ‘trending’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-29T21:25:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.