Bosch steekt miljarden in chipproductie

Business boost

Bosch gaat in 2026 drie miljard euro investeren in de productie van chips. Daarmee krijgt de halfgeleider-divisie van het industriële conglomeraat een stevige oppepper.

De injectie betekent een forse uitbreiding van de 300-mm-chipproductie bij de waferfabriek in Dresden. Daar heeft Bosch ‘systems-on-a-chip’ op de rol staan, waaronder radarsensors die 360-gradenscans maken van de omgeving waarin een zelfrijdende auto zich bevindt. Bosch wil deze systemen kleiner, slimmer en goedkoper maken. Ook werken de Duitsers aan het verbeteren van hun mems (micro-elektro-mechanische systemen)-technologie. Meer precies, Bosch wil die mems-sensoren op 300-millimeter-wafers gaan bouwen. De productie hiervan start in 2026.

Volgend jaar al werd 250 miljoen euro uitgetrokken voor de uitbreiding van de cleanroom bij het waferfab in Dresden. In deze fabriek, in juni 2021 geopend, is een miljard euro geïnvesteerd. Bovendien gaat Bosch in Reutlingen en Dresden twee nieuwe ontwikkelcentra uit de grond stampen, een investering waarmee 130 miljoen euro is gemoeid. In Reutlingen wordt de productiecapaciteit waar Bosch sinds tientallen jaren 150- en 200-millimeter-wafers maakt, uitgebreid. Tussen nu en 2025 investeert Bosch vierhonderd miljoen euro in extra capaciteit. Bovendien wordt bestaande fabrieksruimte omgezet in een nieuwe clean room. Dit alles heeft Bosch-topman Stefan Hartung vanochtend tijdens de Bosch Tech Day in Dresden aangekondigd.

Subsidiepotten

Net als CloudFoundry en STMicroelectronics, die begin deze week een investering van zes miljard euro in een nieuwe Franse fabriek aankondigden, weten ook de Duitsers de weg naar de subsidiepotten te vinden. Niet alleen de EU maar ook de Duitse federale regering komen met geld over de brug. Daarmee wordt invulling gegeven aan het streven om de EU minder afhankelijk te maken van Azië. Tegen 2030 moet het aandeel van de EU op de wereldmarkt voor chips zijn verdubbeld tot twintig procent. Bosch levert vooral aan de auto-industrie. Ook STMicroelectronics heeft veel autofabrikanten als klant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-13T19:39:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.