Oracle schikt voor 23 miljoen dollar in omkoopaffaire

Oracle heeft met de Amerikaanse beurzen-toezichthouder SEC een schikking van 23 miljoen dollar bereikt in een omkoopaffaire. De leverancier van zakelijke software werd ervan beschuldigd de Amerikaanse anti-corruptiewetgeving voor de tweede keer te hebben geschonden, nadat in 2012 ook al eens was geschikt.

Volgens de SEC was Oracle tussen 2016 en 2019 opnieuw in de fout gegaan. Dochters van Oracle in Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en India zouden zogenaamde ‘slush funds’ hebben opgezet om lokale ambtenaren om te kopen en contracten binnen te halen.

De SEC meent dat deze fondsen in Turkije werden gebruikt om ambtenaren soms met hun hele familie in Amerika te onthalen. In bepaalde gevallen gebeurde dat onder het mom van een internationale conferentie, maar het zou ook zijn voorgekomen dat zomaar uitstapjes naar Californië werden gemaakt.

Uit de schikking blijkt dat Oracle beterschap belooft en zich voortaan strikt aan de wetgeving zal houden. Maar de bevindingen van de SEC worden noch bevestigd noch ontkend. Wel zei een woordvoerder van Oracle in Amerika dat de in de schikking omschreven gedragingen strijdig zijn met ‘de waarden en het beleid van het bedrijf’. De boete zal Oracle-baas Larry Ellison en zijn topvrouw Safra Catz weinig deren. Over het afgelopen boekjaar gingen beiden ieder met 138 miljoen dollar naar huis.

De schikking biedt een interessant kijkje in ‘marketing’-keuken van Oracle.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-28T16:14:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.