Sanderink verliest alle macht over Centric

Gerard Sanderink is per direct geschorst als bestuurder van Centric. De zeggenschap over op één na al zijn aandelen wordt overgedragen aan een beheerder. Tot die beslissing is de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam donderdagavond gekomen.

De bijzondere Kamer peinst er niet over de Twentse zakenman nog enige invloed te gunnen over de it-dienstverlener. Volgens Aernout Vink, voorzitter van de Ondernemingskamer, mist de eigenzinnige Sanderink het vermogen om rationele beslissingen te nemen. Reageerde de Twentse zakenman, die zichzelf onlangs weer tot bestuurder had benoemd, daar nog met een verbaasde 'tsja' op, woedend werd hij toen Vink opmerkte dat Sanderink bovendien onvoldoende in staat is om leiding te geven: Hoe durft u dat te zeggen?’ De Ondernemingskamer oordeelde dat het aanblijven van Sanderink een acute bedreiging zou vormen voor de continuïteit van het it-bedrijf waarvan zoveel (semi)overheden afhankelijk zijn.

In de plaats van Sanderink treedt een uitvoerend bestuurder aan die geheel zelfstandig bevoegd is om besluiten te nemen. Daarnaast komt er een niet-uitvoerend bestuurder, tevens voorzitter van het bestuur. Verder maakte de Kamer de schorsing van oud-IBM’er Peter Mous die afgelopen woensdag door Sanderink naar huis was gestuurd, ongedaan.

Rian van Rijbroek

Na de uitspraak liet Sanderink zich een ‘Djezus’ ontvallen, schudde zijn hoofd en beende weg. Voor de man, die gearmd met zijn vriendin Rian van Rijbroek de rechtbank was binnengekomen, komt de uitspraak als een domper. Daarna was het ook voorbij met de glimlachjes die het stel even daarvoor nog regelmatig uitwisselde.

De Ondernemingskamer voelt niets voor een compromis waarbij naast Sanderink een ervaren bestuurder komt te zitten. Sanderink duldt geen tegenspraak, zo bleek donderdag tijdens de uitvoerige behandeling van het verzoek van het Openbaar Ministerie tot een enquête bij Centric en de onmiddellijke schorsing van Sanderink. Nog niet bekend is wie binnenkort de leiding over Centric krijgt. Wel zijn al gesprekken gevoerd met oud-staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken), thans CDA-kamerlid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-03T22:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.