Ordina gewilde overnamekandidaat

Talent

Ordina, een van de weinig Nederlandse beursgenoteerde it-dienstverleners, lijkt zichzelf in de etalage te hebben gezet. Aan de deur van het vijftig jaar oude bedrijf rammelen tal van partijen. Als die belangstelling zowel van sectorgenoten als van private-equitypartijen komt, kan dat de prijs aardig opdrijven. Ook de directie onder leiding van de Belg Jo Maes komt er dan goed uit.

Ordina bevestigde gisteren gesprekken te voeren met een aantal potentiële kopers nadat de koers tijdens een verder zwakke beursdag flink was opgelopen. Verschillende voorstellen worden bekeken, aldus een persbericht.

Ordina was al langere tijd een gedoodverfde overnamekandidaat maar nooit kwamen concrete biedingen naar buiten. Nu lijkt het wel menens. Teslin, een van de grotere aandeelhouders, verschilt met het bestuur van Ordina van mening over het te voeren beleid. Deze investeerder in middelgrote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven (en eigendom van de familie Van Beuningen) verklaart al langer met Ordina een discussie te voeren over de investeringsplannen van de it-dienstverlener.

Fondsmanager Jan-Jaap Bongers stelde op de site van Teslin: ‘Aan vraag naar de diensten van Ordina is geen gebrek. Aan genoeg personeel wel. Het doorberekenen van de looninflatie naar klanten is ook een uitdaging. Het management heeft als reactie hierop aangegeven te streven naar een acquisitie buiten de Benelux, omdat daar makkelijker personeel aan te trekken is en ook nog eens tegen een lager loon; in vaktermen ‘nearshoring’. Het klinkt misschien logisch, maar gaat gepaard met significante risico’s. En het bestuur van Ordina heeft geen ervaring in het overnemen en integreren van een internationaal bedrijf van enige omvang. Wij zien betere alternatieven, zoals het aansluiten bij een sterke partner. Wij blijven het bestuur daar nadrukkelijk op wijzen.’

Hoog risico

Henk Veenman, analist van zakenbank Kempen, is het daarmee eens. ‘De acquisitie die het bedrijf in Portugal wil doen, brengt een hoog risico met zich mee.’ Veenman zegt Ordina altijd al als een overnamekandidaat gelet op de relatief goedkope waardering tegenover sectorgenoten, en de specialisatie die ze hebben uitgebouwd in sleutelsectoren binnen de Benelux. De analist denkt dat Ordina interessant kan zijn voor een private-equitypartij. De it-dienstverlener zit vol cash. Met een grote investeerder achter zich die de it-markt in binnen- en buitenland goed kent, zou Ordina meer schuld kunnen aangaan en de vleugels kunnen uitslaan. Maar ook voor it-dienstverleners van omvang kan Ordina appetijtelijk zijn, denkt Veenman. In dit verband is een naam als Cegeka denkbaar. 

Ordina is financieel gezond en heeft een behoorlijke marktpositie. Het bedrijf richt zich op de rijksoverheid, nutsbedrijven, banken en verzekeraars, logistiek, farma en andere industrie. Jo Maes kondigde vorig jaar aan meer business-oplossingen in een aantal zorgvuldig gekozen nichemarkten te willen gaan bieden. Maar voor deze strategie moet Ordina nieuwe talenten binnenhalen die in de huidige arbeidsmarkt moeilijk zijn te werven. Uit de resultaten over het vierde kwartaal van 2022 bleek bovendien dat Ordina kampt met een dalende productiviteit van zijn mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-16T09:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.