Payconiq en IDeal in Europese betaalhanden

Betaaloplossing IDeal wordt ingelijfd door het European Payments Initiative (EPI) waarachter zestien merendeels Franse en Duitse banken alsmede ING zitten. Het is de bedoeling dat veruit de grootste Nederlandse online-betaalstandaard over heel Europa wordt uitgerold. Het door ING, ABN Amro en Rabo ontwikkelde IDeal probeerde dat jarenlang op eigen houtje te doen, maar het succes bleef uit. Onder de vleugels van EPI moet dat beter lukken.

EPI is destijds opgericht om tegenwicht te bieden tegen Amerikaanse betaalsystemen. Behalve een wallet voor het overmaken van geld tussen verschillende bankrekeningen heeft EPI tot nog toe weinig concreets opgeleverd. Met de Nederlandse IDeal als basis denkt EPI sneller pan-Europese betaaloplossingen te kunnen introduceren.

Overigens is IDeal 2.0 in 2021 ontwikkeld door Payconiq. EPI neemt ook dat fintech-bedrijf over, oorspronkelijk een startup binnen ING. Payconiq behoort tot de eerste Europese betaalbedrijven die schaalbare real-time betaaloplossingen voor omnichannels wist te realiseren. Dagelijks lopen via zijn systemen miljoenen transacties in België, Nederland en Luxemburg. Payconiq kent KBC, Belfius, Rabo, ING en De Volksbank als aandeelhouders. In 2018 fuseerde Payconiq België met Bancontact. In 2020 lanceerde men DigiCash. Een jaar later ontwikkelde het bedrijf met hoofdkantoor in Luxemburg mede IDeal 2.0.

Met het binnenhalen van Payconiq hoopt EPI zijn ambities beter te kunnen waarmaken. Omdat IDeal, Payconiq en EPI veel verschillende aandeelhouders hebben die ook nog eens concurrenten van elkaar zijn, kan worden gesproken van een complexe deal die merendeels via uitruil van aandelen tot stand komt. Payconiq-topman Guido Vermeent vindt dat de deal overeenkomt met zijn visie een duurzaam ecosysteem te vormen via een open-API benadering en flexibele micro-services.

De naam IDeal verdwijnt op den duur. Maar het kan nog geruime tijd duren voordat de organisatie en de techniek volledig zijn geïntegreerd met EPI. Boven het persbericht heeft de organisatie ook de speelse kop geplaatst 'IDeal wordt IDealer'. Het moet de standaard worden voor e-commerce transacties in heel Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-25T12:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.