Google verkoopt Motorola-tak door aan Lenovo

Dit artikel delen:
Overname

Google heeft de in 2011 overgenomen smartphonedivise van Motorola voor ruim 2,1 miljard euro (2,9 miljard dollar) doorverkocht aan de Chinese pc-gigant Lenovo. Dat is beduidend minder dan de 8,8 miljard euro (12,5 miljard dollar) waarvoor het bedrijfsonderdeel eerder werd aangekocht. Met het afstoten van Motorola komt er een einde aan de financiële lijdensweg van Google.

Gelukkig voor Google werd vorig jaar ook al de decoderdivise Motorola Home, net als de smartphonedivisie onderdeel van Motorola Mobility, verkocht. De Arris Group legde hiervoor ruim 1,7 miljard euro (2,35 miljard dollar) op tafel, waardoor Google in totaal 5,3 miljard euro (7,25 miljard dollar) op Motorola heeft verloren. Wat Google rest is een deel van de patenten van Motorola. Deze waren voor Google de belangrijkste reden om de Motorola-divisie over te nemen. Met deze patenten kan Google zijn besturingssysteem Android verder ontwikkelen.

Reorganisaties

Maar bij dit gat is het voor Google niet gebleven. In de 2,5 jaar dat het eigenaar van Motorola Mobility was, zijn er ook nog eens ongeveer twee miljard euro aan verliezen bijgekomen. Google zag zich genoodzaakt enorm te reorganiseren bij Motorola en het personeelsbestand werd van twintigduizend teruggebracht naar 3800. De reorganisaties gingen in fases. Zo was de eerste fase goed voor achthonderd ontslagen, maar ook voerde Google een ronde door waarbij vierduizend mensen hun baan verloren.

Lenovo

De redenen voor Lenovo om het Motorola-onderdeel van Google over te nemen zijn duidelijk: ze willen groeien op de smartphonemarkt in Noord- en Zuid-Amerika. In de thuismarkt China is Lenovo al op dit vlak de grootste. De overname van de Motorola-divisie is trouwens de tweede grote aankoop van Lenovo is korte tijd. Ook werd al de x86-serverdivisie van IBM overgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-30T08:40:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.