Groen licht verkoop KPN-dochter Base aan Telenet

Dit artikel delen:

Het Belgische Telenet koopt KPN-dochter BASE Company voor 1,325 miljard euro

De Belgische telecomaanbieder Telenet krijgt toestemming van de Europese Commissie om KPN-dochter Base Company te kopen. Telenet legt 1,325 miljard euro neer voor de mobiele operator en krijgt hiermee toegang tot een eigen mobiel netwerk. Het Nederlandse telecombedrijf KPN wil zich volledig richten op de Nederlandse markt.

In april 2015 werd bekend dat het Nederlandse telecombedrijf KPN het Belgische dochterbedrijf Base Company voor 1,325 miljard euro verkocht aan Telenet. De Europese Commissie startte een onderzoek naar deze geplande overname. Het maakte zich onder meer zorgen over de concurrentie op de Belgische telecommarkt.

Groen licht

Nu geeft de Europese Commissie groen licht voor de geplande overname. Dit komt doordat Telenet het belang van Base in Mobile Vikings zou doorverkopen aan Medialaan, het moederhuis van diverse televisie- en radiomerken. Dat was voor de Europese Commissie voldoende garantie dat er sprake is van concurrentie.

Telenet beschikte nog niet over een eigen netwerk. Met de overname van Base krijgt het toegang tot een eigen mobiel netwerk. Het gebruikt daarvoor het netwerk van de Belgische operator Mobistar. Die laatste is zo in één klap een vijfde van zijn klantenbestand kwijt. 'De familie werd te groot om nog een huis te huren, daarom hebben we een huis gekocht', omschreef Telenet-ceo John Porter de deal eerder.

KPN

KPN verkoopt voor 1,325 miljard euro zijn gehele belang in BASE aan Telenet. Hiervan wordt negenhonderd miljoen euro aangemerkt als vrij beschikbare opbrengst. Hiervan keert het telecombedrijf ongeveer 70 procent uit aan zijn aandeelhouders. De uitkering aan aandeelhouders uit de verkoop van Base Company wordt gecombineerd met de eerder aangekondigde uitkering uit de verkoop van 150 miljoen aandelen in Telefónica Deutschland in november 2015.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-04T12:25:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.