Entropia eist 28 miljoen euro van KPN

KPN zou met tegenclaim van 10 miljoen dreigen

Dit artikel delen:
rechter rechtszaak rechtbank

Entropia Digital, een Belgische aanbieder van mobiele telecommunicatie, wil genoegdoening van KPN vanwege het niet nakomen van afspraken. Het betreft het niet juist opleveren van een Tetra-netwerk, het niet overdragen van het semafonie-netwerk en het niet-nakomen van de uitvoering van het GVB-contract. Entropia claimt een schade van in totaal 28 miljoen euro. Vakblad Verbinding meldt dat KPN op zijn beurt tien miljoen schadevergoeding van Entropia zou eisen.

In een persbericht stelt Entropia dat het heeft getracht buitengerechtelijk met KPN tot een schikking te komen, maar dat het ict-concern daartoe niet bereid was. Entropia is daarop juridische procedures tegen KPN gestart en eist nu na een berekening door externe experts een schadevergoeding van 28 miljoen euro van KPN.

Verbinding, vakblad voor mobiele communicatie, heeft uit bronnen rond KPN vernomen dat het ict-concern op zijn beurt een schadeloosstelling eist van tien miljoen euro. KPN zou vinden dat Entropia Digital nog moet betalen voor de levering en onderhoud van netwerkapparatuur. Het Belgische bedrijf stelt echter dat hiervoor is betaald. Na de zomervakantie staan de twee partijen tegenover elkaar in de Haagse rechtbank, meldt het vakblad.

Onmin

Volgens Verbinding leven KPN en Entropia Digital al een tijdje in onmin met elkaar. Het conflict begon over de apparatuur voor het bouwen van het Tetra-netwerk van Entropia Digital. In juni 2013 gingen de partijen een overeenkomst aan voor het leveren, installeren en onderhouden van een landelijk Tetra-radionetwerk in Nederland. Het netwerk zou bestaan uit Motorola-hard- en software op basis van zijn laatste ip-technologie, Dimetra 8.2.

Ook gingen de twee partijen samenwerkingsverbanden aan op het gebied van paging en bij het communicatienetwerk van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB.  

Vanaf april 2015 was van de goede relatie niets meer over. KPN stelde Entropia Digital in gebreke voor het niet betalen van rekeningen. Drie maanden later stopte KPN de samenwerking met Entropia na het gemeenschappelijk binnenhalen van de GVB-aanbesteding.

Strijd

Naast dat Entropia het niet juist vindt dat KPN de samenwerkingsverbanden heeft verbroken en beloftes niet zou zijn nagekomen wijst het bedrijf er op dat KPN in mei 2014 zijn semafonie-netwerk aan Entropia heeft verkocht. Het bedrijf zou samen met KPN Critical Communications (Tetraned) dit semafonie (pieper-)netwerk voor de duur van tien jaar continueren. Door een interne strijd tussen KPN Critical Communications en de KPN-operaties is dit semafonie-netwerk nooit overgedragen, beweert Entropia.  

De claim van tien miljoen euro van KPN is gebaseerd op achterstallige betalingen van het Motorola-netwerk dat Entropia Digital in juni 2013 kocht. Ook vindt KPN dat betalingen voor het onderhoud van zeshonderdduizend euro per jaar niet zijn nagekomen. In september vorig jaar stapte Entropia Digital over van Motorola naar Hytera voor het netwerk.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-01T10:34:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.