Belnet: Storing was hard- en softwareprobleem

Storing

Het netwerk van Belnet, de internetprovider van de Belgische universiteiten, hogescholen, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen, lag vorige week dinsdag vier uur plat als gevolg van ‘een combinatie van factoren bij hardware en software’. Dat zegt Belnet na een technische analyse. Volgens de provider is het de eerste keer in zijn meer dan twintigjarige bestaan dat dit gebeurde.

De analyse werd uitgevoerd door de eigen Belnet-ingenieurs en door de leverancier van optisch transmissiemateriaal. Zij schrijven de storing toe aan een combinatie van twee factoren. Zo toonde het transmissiemateriaal in één van de knooppunten van het Belnet-netwerk afwijkingen.

Defecte kaart

‘Het gaat om een defecte kaart die ervoor heeft gezorgd dat er een zogenaamde ‘ethernet loop’ is ontstaan. Die bracht de werking van het netwerk in gedrang. Het mechanisme dat is voorzien om dergelijke loops te vermijden, is wegens de defecte kaart niet in werking getreden. Aangezien de routers die voor de externe connectiviteit zorgden door deze loop werden geïmpacteerd, heeft het hele netwerk zijn connectiviteit verloren’, is de technische uitleg.

De defecte kaart werd vervangen en voor verder onderzoek overgebracht naar de leverancier. Belnet zegt daarnaast maatregelen te hebben genomen om de connectiviteit zo snel mogelijk te herstellen. Belnet wijst erop dat dergelijke storing nooit eerder is voorgevallen en betreurt de panne ten zeerste.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-08T09:48:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.